Pula parking angažirao utjerivace dugova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ako ne platite parkiranje u Puli, koje stoji cetiri kune po satu, slijedi enormna kazna od cak 437 kuna! Upravo je toliki iznos opomene na svoju kucnu adresu zbog neplacenog parkinga dobila Irena Cubra, jedna od brojnih Puljana koji su u zadnje vrijeme ostali neugodno iznenadeni jer je gradsko poduzece Pula parking od svibnja uvelo novi nacin naplate kazne.

Naime, zajedno s uplatnicom Pula parkinga, koja na ime opomene iznosi 120 kuna, stiže još jedna uplatnica od 317 kuna, koliko treba uplatiti tvrtki Autus ulaganja Alfa iz Zagreba.

Kao što je vidljivo iz popratnog dopisa koji je dobila Cubra, Pula parking sklopio je ugovor s ovom zagrebackom tvrtkom i ovlastio je za naplatu dugovanja. Autus ulaganja Alfa je pak angažirala odvjetnicko društvo Rabar i Viskovic, takoder iz Zagreba, koji u njihovo ime šalje Puljanima odvjetnicku opomenu. Iako zvuci nevjerojatno, vozaci time zbog neplacenog parkiranja trebaju platiti zagrebackoj tvrtki gotovo trostruki iznos od onoga koji duguju Pula parkingu.



- Ne bježim od kazne, uplatnicu Pula parkinga sam platila, ali onu Autus ulaganjima nisam, jer smatram da je tako nešto pretjerano, rekla je Cubra, koja je na nedavno održanoj javnoj tribini "Vi pitate, Boris odgovara" na ovaj problem upozorila i pulskog gradonacelnika Borisa Miletica. Veli da nije zadovoljna njegovim odgovorom jer se gradonacelnik tek nacelno pozivao na poštivanje prometnih pravila.

- Gradonacelnik veli da su u recesiji i da zbog toga ne mogu više ulagati, da su gradske tvrtke Herculanea i Vodovod u minusu zbog krize i da za to direktori nece odgovarati, odnosno nece biti smijenjeni. Pa, i gradani su u krizi, i mi smo u minusu i recesiji. Kako nam mogu na takav nacin budžet još više smanjivati, ogorceno je kazala Cubra.

Kaznu je zaradila u travnju, odnosno njezin je sin auto tada parkirao pokraj Arene. Prvo im je izdana dnevna karta Pula parkinga u iznosu od 100 kuna, koju nisu odmah platili, da bi nakon dva mjeseca, pocetkom lipnja, dobili opomenu od 120 kuna, ali zajedno s obavezom placanja troškova Autus ulaganja Alfe. Ukupno, dakle, cetiri puta veci iznos od pocetnog.

Na ovaj nesocijalni sistem naplate kazni nedavno je na sjednici Gradskog vijeca upozorila i vijecnica Loredana Štok. I sama odvjetnica po struci, napomenula je da odvjetnicka opomena tipskog karaktera, kakva se izdaje za Autus ulaganja Alfa, može iznositi maksimalno sto kuna plus PDV, odnosno 123 kune.

- No, ovo odvjetnicko društvo šalje opomene po tarifi od 250 kuna plus PDV i plus poštarina. Bez obzira na iznos, ovakav oblik naplate protivan je Zakonu o zaštiti potrošaca - naime, ne smiju se prava i obaveze iz ugovora prenijeti na trecu osobu ako se time krajnji potrošac dovodi u nepovoljniji položaj, a upravo to radi Pula parking, rekla je Štok.

U Pula parkingu su, ocito zbog brojnih pritužbi gradana, odlucili olabaviti uže.



- Onima kojima se prvi ili drugi put dogodilo da su propustili platiti parking, u suradnji s tvrtkom Autus ulaganja Alfa nudimo poništenje odvjetnickih troškova ako podmire svoje dugovanje prema Pula parkingu. Nije nam u interesu provoditi bilo kakvu prisilnu naplatu te cemo stornirati takve kazne za one koji nisu recidivisti, rekao je direktor Branislav Bojanic.

Unatoc tomu što u dopisu odvjetnickog ureda piše da se opomena od 317 kuna tvrtki Autus ulaganja Alfa mora uplatiti u roku tri dana, jer u protivnom slijedi tužba, Bojanic uvjerava da ce ova zagrebacka tvrtka, specijalizirana za naplatu potraživanja, na zahtjev Pula parkinga odustati od sudskog gonjenja. Naravno, to gradani trebaju zatražiti, a Pula parking ce njihove podatke dostaviti Autus ulaganjima nakon što plate dug Pula parkingu.  (Piše Maša JERIN)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU OD CETVRTKA


Podijeli: Facebook Twiter