Pula: Pacijentu ugrađen kardioverter defibrilator

Dr. Milas i sestra Marina Jelenić uz aparat za očitavanje ugrađenog kardioverter defibrilatora (M. ANGELINI)
Dr. Milas i sestra Marina Jelenić uz aparat za očitavanje ugrađenog kardioverter defibrilatora (M. ANGELINI)

Kardiolog dr. Krešimir Milas ugradio je kardioverter defibrilator pacijentu s teškom aritmijom srca, što je prvi takav samostalno izveden operacijski zahvat u pulskoj Općoj bolnici. Do sada smo pacijente radi toga slali u riječki Klinički bolnički centar, prije nekoliko godina riječki su kolege jedan takav zahvat obavili u Puli, a ove se godine i pulska Opća bolnica odlučila na kupnju tog aparata koji košta oko 40.000 kuna i prepustila ugradnju svojim specijalistima, kaže dr. sc. Dragan Trivanović, pročelnik Službe za internu medicinu.

- Od kraja 2010. godine u pulskoj bolnici izvode se implantacije srčanih elektrostimulatora, pacemakera, i do danas smo obavili oko 200 implantacija, a sada smo prvi put samostalno ugradili kardioverter defibrilator koji spašava život bolesniku s malignom srčanom aritmijom, opasnom po život. Pacijent se sada dobro osjeća i dva dana nakon operacije moći će kući. Ekipa hitne pomoći defibrilirala ga je i dovezla u bolnicu, bio je dugo na respiratoru i oporavljao se, ali nije nađen razlog aritmije, nije bilo akutnog infarkta, niti ičeg sličnog i to je jasna indikacija za postavljanje ovog aparata. Ovakve aritmije su smrtonosne, mozak je najosjetljiviji na nedostatak kisika i strada već nakon 3-5 minuta, kaže dr. Milas.

Aparat se u lokalnoj anesteziji stavlja pod kožu, s elektrodom koja se ugradi u srce. Za vrijeme operacije bolesnik se kratkotrajno uspava i proba se izazvati ista aritmija zbog koje je pacijent došao u bolnicu i koju onda aparat zaustavlja elektrošokom. Tako reagira i na svaki sljedeći napad aritmije, a prati i rad srca, stimulirajući ga po potrebi poput pacemekera.

- Problem s kardioverter defibrilatorom je u Hrvatskoj prisutan već godinama, zbog cijene. Prema podacima od prošle godine, Hrvatska stavlja 40 ovakvih aparata na milijun stanovnika - ove godine vjerojatno će biti malo veća brojka s obzirom na novi način fakturiranja usluga prema HZZO-u, ali bit će to još uvijek jako malo u odnosu na Njemačku koja ih stavi više od 300 na milijun stanovnika, Italija oko 300, Česi oko 200, kaže dr. Milas.

Aparat je to koji se koristi za primarnu i sekundarnu prevenciju, potreban je bolesnicima koji su doživjeli smrtonosnu aritmiju, ali i onima s uznapredovalom srčanom bolesti kod kojih je visok rizik od pojave smrtonosnih aritmija. Liječnički zahvat s pripremom traje oko sat i pol vremena, a pacijent se otpušta iz bolnice nakon dva dana i potom prati ambulantno, prvo češće, kasnije jednom godišnje. (Duška PALIBRK)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter