Pula ove sezone bez pritužbi na buku

U Puli su određene lokacije na kojima tijekom održavanja manifestacija postoji mogućnost prekoračenja dopuštenih razina buke (Ar
U Puli su određene lokacije na kojima tijekom održavanja manifestacija postoji mogućnost prekoračenja dopuštenih razina buke (Ar

Tijekom ljetnih mjeseci istarski gradovi vrve životom. Terase kafića pune su do jutarnjih sati, koncerti na otvorenom na svakom koraku, a ispred noćnih klubova zabava se nastavlja do ranih jutarnjih sati. Često buka iz ugostiteljskih objekata postaje nepodnošljiva, stoga smo provjerili je li ove godine bilo pritužbi na povišene decibele.

Kako saznajemo u Ministarstvu zdravlja, tijekom srpnja i kolovoza na području Istre obavljeno je 15 nadzora nad provedbom mjera za zaštitu od buke kada je istovremeno izrečeno sedam upravnih mjera, dok su dva objekta zatvorena na osam dana. Pojašnjavaju da objekti u kojima se obavlja ugostiteljska djelatnost ili pružaju ugostiteljske usluge, a u kojima nije kao obveza predviđena glazba, mogu u zatvorenom prostoru izvoditi samo glazbu najviše ekvivalentne razine od 65 decibela.

U Hrvatskoj postoji Zakon o buci koji bi trebao štititi stanovništvo od negativnih utjecaja buke, no istodobno dopušta jedinicama lokalne samouprave da radi održavanja javnih manifestacija na otvorenom odrede lokacije i razinu prekoračenja dopuštenih razina buke. To čine sve jedinice lokalne samouprave, pogotovo one u turističkim središtima, pa tako i Pula na čijem području Sanitarna inspekcija u špici sezone godine nije zatvarala objekte zbog prekoračenja buke, jer prijava nije ni bilo.

U Gradu Puli potvrđuju da pulsko Komunalno redarstvo tijekom srpnja i kolovoza nije zaprimilo pritužbe građana koje bi se odnosile na buku iz ugostiteljskih objekata. No takvih je pritužbi bilo prijašnjih godina, te su se prijave dostavljale inspekciji. Poznata je stara priča s terasom kluba Uljanika zbog čega su godinama protestirali okolni stanari no ovog ljeta pritužbi nije bilo.

U Puli je od 2008. godine na snazi Odluka kojom su određene lokacije na kojima tijekom održavanja manifestacija postoji mogućnost prekoračenja dopuštenih razina buke. Po toj odluci od 1. lipnja do 30. rujna dozvoljeno je prekoračenje dopuštenih razina buke do 95 decibela (osim Arene) i to do tri sata ujutro.

Buka na otvorenom prostoru u zoni mješovite, pretežito stambene namjene, smije iznositi 55 danju, odnosno 45 decibela noću. Istom je odlukom definirano da prekoračenje buke na javnom skupu ili manifestaciji ne može trajati više od šest sati i mora prestati najkasnije u tri ujutro, a to se odnosi na razdoblje od 1. lipnja do 30. rujna i u 1 sat u ostalom dijelu godine. (Piše Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter