Pula ove godine zabilježila više od 1,4 mil. noćenja

Panorama Pule (N. LAZAREVIĆ/arhiva)
Panorama Pule (N. LAZAREVIĆ/arhiva)

U Puli je u prvih devet mjeseci, u usporedbi s istim razdobljem lani, ostvareno dva posto više noćenja, rekla je direktorica Turističke zajednice Grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj na današnjoj sjednici Skupštine TZ-a. Kako je istaknula, 2013. godina bila je rekordna po broju noćenja u Puli - do kraja studenog ostvareno je čak milijun i 404 tisuće noćenja.

Domaći gosti ostvarili su 23 posto više noćenja, a strani jedan posto više. Domaći su ostvarili rast, pojašnjeno je, jer je otvoren hotel Park Plaza Histria, u kojem se tijekom godine odvijao niz kongresa s domaćim gostima.

Od stranih gostiju najveći su broj noćenja ostvarili Nijemci, slijede Talijani pa Austrijanci i gosti iz Velike Britanije. Jedino su gosti iz Rusije ostvarili pad noćenja, i to za čak 36 posto.

Kako je rečeno, iako se Hrvatska priključila Europskoj uniji i time dobila pozitivan zamah u turizmu, mora se uzeti u obzir da su neka naša emitivna tržišta i dalje u krizi te da će se to, kao i vizni režim za pojedine zemlje koje nisu članice Unije (prvenstveno Rusija) i dalje odražavati na turističke rezultate.

- U idućoj godini planiramo i dalje raditi na novim proizvodima Pule te sudjelovati u Strateškom marketing planu Istre u zajedničkoj promociji Istre i Pule, rekla je Cinkopan Korotaj.

Uz postojeće manifestacije koje pulski TZ sufinancira, poput Dana antike, Istrafešta, manifestacije "Pula pleše", Dana trgovine i sličnih, od novih je proizvoda direktorica TZ-a istaknula Gladijatorsku školu, rimski razgled grada, a posebno projekt "Svjetleći divovi", kojim je TZ odlučio podržati i provoditi projekt osvjetljavanja sedam velikih dizalica u Uljaniku uz pomoć svjetskog eksperta za rasvjetu, Deana Skire iz Lumenarta.

Pulski TZ kreće i u kreiranje dvije nove rute - austrougarska ruta kreirala bi se u suradnji s Povijesnim i pomorskim muzejom Istre, Društvom vodiča te udrugama koje se bave ovom tematikom, dok bi Gourmet turu kreirali s Društvom vodiča i ugostiteljima, i to na način da bi gosti u grad imali četiri zaustavljanja u ugostiteljskim objektima u kojima bi degustirali istarska jela i vino.

Planirana sredstva za ova dva projekta su 30 tisuća kuna, a startali bi u lipnju. TZ će se iduće godine jače uključiti u obilježavanje takozvanog Blooms daya te u projekt Grada Pule "Kandlerova ulica kulture", da bi se ta ulica adekvatno valorizirala. Nastavit će i s dizajniranjem suvenira, u suradnji s Povijesnim i pomorskim te Arheološkim muzejom Pula, za što planiraju izdvojiti 25 tisuća kuna.

Mobilna aplikacija za kulturne znamenitosti

Pulski TZ izdvojit će 25 tisuća kuna za izradu mobilne aplikacije s kartom na kojoj će biti sve kulturne znamenitosti i podaci o njima. Aplikaciju će izraditi poduzeće Mara, a u izradi bi sudjelovali i Arheološki te Povijesni i pomorski muzej Istre. U aplikaciji bi se izradile i turističke rute Pule, poput rimske i austrougarske. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter