Pula: Ovacije za pijanisticu Mašu Pavićević

Nadahnuta Maša Pavićević (Vanesa  BEGIĆ)
Nadahnuta Maša Pavićević (Vanesa BEGIĆ)

Brojna je publika ovacijama ispratila mladu pulsku pijanisticu Mašu Pavićević koja je u ponedjeljak navečer održala solo koncert u dvorani pulske Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova. Ova mlada Puljanka, koja je već diplomirala biologiju, upravo završava i Muzičku akademiju u Zagrebu, a pulskoj se publici predstavila prije završnog koncerta na akademiji.

Za tu je priliku provela publiku u glazbenu šetnju kroz djela dvojice velikana iz svijeta klasične glazbe - W. A. Mozarta i Johannesa Brahmsa.

Koncert je započela Mozartovom "Fantazijom u c-molu", gdje je posebno došao do izražaja osjećaj za dinamiku, budući da je ovo djelo zahtjevno po tom pitanju. Izmjenjivanje crescenda i decrescenda uz pokoji pianissimo uz prilično zahtjevnu glazbenu liniju čine tehnička obilježja ove skladbe koja donosi i raskošan kontrapunkt, te je predviđena za pripremljenog izvođača.

Potom je na repertoaru bila "Sonata u c-molu", gdje se s tehničke strane posebno traži osjećaj za tempo. Svojevrsni ispit zrelosti, odnosno pripremljenosti predstavljaju Brahmsovi "Klavirski komadi", "Prvi i Drugi intermezzo" te "Balada". Tu se od izvođača traži velika tehnička pripremljenost, nadahnutost u izvedbi, osjećaj za kontrapunkt i dinamiku.

Pavićević je vrlo dobro izvela ove tri, prilično zahtjevne skladbe, interpretirajući na najbolji mogući način sve njihove tehničke specifičnosti i obilježja. Ovu mladu pijanisticu karakterizira i nadahnuti nastup, odnjegovana muzikalnost te velika sigurnost prilikom nastupa.

Vidljiva je njezina vrlo dobra tehnička pripremljenost, uvježbanost te velika strast prema glazbi, što je posebno bila zorna prilikom izvedbe Brahmsovog djela.

Ova je pijanistica prve glazbene korake napravile u pulskoj glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova - gdje je završila osnovnu  te započela srednju školu, koju je potom nastavila u zagrebačkoj glazbenoj školi "Elly Bašić". Na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji studentica je u klasi izvanrednog profesora Lovre Pogorelića te će uskoro i diplomirati. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter