Pula: Otvorena izložba hrane i pica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od 200 izlagaca iz 16 hrvatskih županija te gosti iz Novog Sada, Sombora, Valjeva, Bihaca, Sarajeva i talijanske pokrajine Trento nastupaju na izložbi hrane, pica i ugostiteljske opreme koja je u petak otvorena u hotelu Histria.

Dvodnevnu izložbu nazvanu po mjestu održavanja, 18. godinu zaredom organizira HGK-Županijska komora Pula.

Ivan Bubic, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, prilikom otvaranja najavio je za ovu godinu 420 milijuna kuna državnih poticaja za malo i srednje poduzetništvo kroz razne natjecaje koje raspisuje to ministarstvo. Pohvalio je Istarsku županiju jer je lani izvoz uvecala za 18 posto.

Istarski župan Ivan Jakovcic ukazao je na to da turizam stagnira, dok je kvaliteta prehrambenih proizvoda na visokoj razini.

- Sramotno je što nismo do sada bili sposobni iskoristiti potencijal otocja Brijuni. Nismo znali iskoristiti danas napuštene i rasturene vojne objekte. Trebaju nam nova tržišta, bogati turisti koji ce kupovati kvalitetne prehrambene proizvode ovdje izložene, rekao je.



Uobicajeno u Histriji je izloženo na stotine kvalitetnih proizvoda poljoprivrednih gospodarstava i poduzeca iz svih krajeve Hrvatske. Izuzetno kvalitetnim proizvodima predstavlja se i niz proizvodaca iz Istre medu kojima su vinari, proizvodaci meda, ulja, proizvoda od lavande, voca, ribljih preradevina, raznovrsnih rukotvorina.

Gosti izlagaci gospodarske komore iz Valjeva donijeli su sir i kajmak, slatko od malina, smrznuto voce, pivo i domace rakije. Iz Banja Luke stiže trapist po receptu redovnika. Gospodarska komora sarajevskog kantona predstavlja proizvodace piva, pekarskih i drugih prehrambenih proizvoda.

Iz Otocca stiže licki škripavac i paleta proizvoda sirane obitelji Tomaic, kao i kvalitetni med, lavanda i rakije obiteljskog gospodarstva Narancic. Izmedu ostalog pronalazimo ljekovit med sa sjemenkama crnog kima, rakiju od kupina s cimetom, ali i rukotvorine kao što je zlatovez iz Slavonije.

Jedan od stalnih izlagaca je i Nenad Novkovic s raznim vrstama sira koje proizvodi na svojem gospodarstvu nedaleko od Slunja gdje ima i poznatu kušaonicu.

Kao podsjecanje na stotu obljetnicu pokrajinske izložbe vina i hrane u Kopru, postavljen je i štanda s vinima pedesetak vinara iz hrvatske i slovenske Istre, doznajemo od Jasne Jaklin Majetic, predsjednice županijske komore koja osigurava za sve izlagace besplatne štandove.

U sklopu programa izložbe održava se niz predavanja i prezentacija te multilateralni poslovni susreti. Predstavljen je puž u gastronomiji obrta Helicikultura iz Matulji, tvrtke koja se bavi uzgojem gastronomskih puževa na otvorenom i jedina koja se bavi preradom, konzerviranjem i prodajom mesa kopnenih puževa.

Sarajevska MIMS grupacija prezentirala je proizvoda s Halal certifikatom.


Podijeli: Facebook Twiter