Pula: Otvorena galerija gradske Zbirke umjetnina

S otvorenja Galerije likovnog fundusa Zbirke grada Pule (A. KANCELAR)
S otvorenja Galerije likovnog fundusa Zbirke grada Pule (A. KANCELAR)

Galerija likovnog fundusa Zbirke umjetnina grada Pule otvorena je na trećem katu Istarskog narodnog kazališta gdje je predstavljena izložba izbora autora i djela za stalni postav. Izložbu i galerijski prostor otvorio je dogradonačelnik Fabrizio Radin, a o samoj Zbirci umjetnina govorio je njen voditelj Eros Čakić.

On je napomenuo da je Zbirka umjetnina grada Pule nastala kao logičan slijed utemeljenja galerijske djelatnosti u gradu čiji začeci sežu u 1970. godinu kada je otvoren prvi gradski izložbeni prostor u Opatijskoj ulici.

- Od 1972. godine vrijedna se umjetnička djela otkupljuju ili ih umjetnici daruju Zbirci, a velika je tu zasluga Martina Bizjaka i Otmara Širca koji je sve ove godine ovo čuvao i održavao. Ovaj je prostor imao namjeru biti galerijom pa je u njemu i održano nekoliko izložbi, međutim promjenom različitih sustava i načina upravljanja Zbirkom ona se samo povremeno prikazivala javnosti. Ovom izložbom bi studentima htjeli približiti jednu gradsku, recentnu likovnu povijest Istre i grada Pule.

Ovdje se može vidjeti sve bitno što se događalo u Istri od 60-ih do 90-ih godina prošlog stoljeća, kazao je Čakić. On je dodao da je Istra imala čudnovatu i turbulentnu povijest u prošlom stoljeću i jednu veliku kulturološku rupu zahvaljujući ratovima i egzodusima, te da likovnu kulturu nije bilo moguće naslijediti.

- Zahvaljujući donaciji Antona Motike uspjeli smo i tu rupu popuniti i imamo vezu sa početkom prošloga stoljeća, stoga možemo zaključiti da u Zbirci imamo sve što je u likovnosti prošlog stoljeća bitno za ovaj grad, zaključio je Čakić. Sljedeće izložbe u Galeriji fundusa u ciklusima će predstaviti autore čija su djela zastupljena u Zbirci.

Čakić je dodao da je namjera Galerije da se likovnoj publici, struci u široj javnosti omogući uvid u bogatu recentnu likovnu povijest grada, Istre i šire regije. Izložba koja okuplja radove čak 57 umjetnika ostaje otvorena do svibnja 2013. godine. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter