Pula: Otvorena 20. izložba hrane i pića "Histria"

Sajam se održava u pulskom Domu hrvatskih branitelja
Sajam se održava u pulskom Domu hrvatskih branitelja

Danas je u pulskom Domu hrvatskih branitelja svečano otvorena 20., jubilarna izložba hrane i pića "Histria", na kojoj se okupilo dvjestotinjak izlagača iz svih županija, a najviše, njih 26, iz Istarske.

Ove godine predstavljeno je čak 50 novih proizvoda, pretežno hrane i pića, među kojima je devet istarskih. Proizvođačima novih proizvoda dodijeljena su i priznanja organizatora sajma, HGK-Županijske gospodarske komore.

Zahvalnice za izniman doprinos i suradnju u organizaciji izložbe dodijeljena su i Istarskoj županiji, Gradu Puli i gradskom TZ-u, Arenaturistu, Obrtničkoj komori Istarske županije i tehničkom organizatoru Želimiru Pavleku. Komora je pak dobila priznanje Grada i Županije kao institucija koja je zaslužna za 20. obljetnicu ove gospodarske izložbe. 

Izložbu je otvorila Martina Velnić Župić, glavna tajnica HGK-a, dok je predsjednica Županijske gospodarske komore Jasna Jaklin Majetić podsjetila da je ove godine najviše izlagača od 1994., kada se počeo održavati ovaj sajam. Proizvodi su se tijekom godina nadopunjavali, modificirali i danas možemo reći da je riječ o zavidnoj paleti proizvoda s oznakama visoke kvalitete, a samo kvaliteta jamči uspjeh na europskom tržištu, rekla je Jaklin Majetić.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić poručio je da Istra po mnogočemu prednjači, o čemu govori ova izložba, na kojoj su proizvodi koji se odlikuju kvalitetom, izvrsnošću i izvornošću, a to je garancija uspjeha u budućnosti.

Istarski župan Ivan Jakovčić rekao je da klasična reindustrijalizacija u Istri nije moguća.

- Vlada je po treći put donijela strategiju razvoja turizma, za koju sam uvjeren da neće ostati mrtvo slovo na papiru. Krajnje je vrijeme za donošenje strategije za sve segmente, a koja bi odgovorila na pitanje kakvu državu želimo 2020. Moramo odabrati hoćemo li nekome služiti ili ćemo sami proizvoditi i plasirati proizvode. Proizvodnja hrane i pića, odnosno poljoprivreda udružena s turizmom, kao i izvoz u EU, mogu donijeti nova radna mjesta i zaradu, rekao je župan.

Smatra da bi veliku ulogu u razvoju Istre mogao imati porečki Institut za poljoprivredu i turizam, a osvrnuo se i na Zakon o poljoprivrednom zemljištu koji, po njemu, "nije dobar jer neće donijet dobru proizvodnju hrane".

Gosti, među kojima su bili vodeći političari i gospodarstvenici, nakon otvorenja izložbe obišli su štandove, na kojima su se delicije mogle i kušati.

Predavanje o halal turizmu

Danas su održana predavanja o ulozi HBOR-a u razvitku malog gospodarstva te o senzornom ocjenjivanju vina. Sutra u 11 na rasporedu je tema o halal turizmu, tvrtka Šulog  iz Donje Bistre u 12.30 predstavit će uzgoj egzotičnog voća i povrća, a u 14 sati bit će predavanje o certifikatu  održivosti te analizi zdravstvene ispravnosti poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Tvrtka Digitron će u 15.30 predstaviti fiskalne registar blagajne.

Posljednjeg dana izložbe, u subotu u 10 sati najavljeno je predavanje ministra turizma Veljka Ostojića i  direktorice sektora za turizam HGK-a Lejle Krešić Jurić o organizaciji obiteljskog smještaja posredstvom Komore. Prije toga, u 9 sati Miroslav Ahac predstavit će web-portal Histria, na kojem se mogu pronaći sve informacije o izlagačima na ovoj izložbi. U podne će biti  predstavljen projekt Istra Inspirit, u 12.30 Putopisna kuharica globalne proždrljivice autorice Ivane Orešić, a u 13 radovi etnoudruge Vrijedne ruke iz Vinkovaca. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ, snimio A. KANCELAR)


Podijeli: Facebook Twiter