Pula: Otvoren poduzetnički inkubator za studente

Dražen Pros, zamjenik ministra poduzetništva i obrta, rezanjem vrpce pustio je SPIN u rad (M. ANGELINI)
Dražen Pros, zamjenik ministra poduzetništva i obrta, rezanjem vrpce pustio je SPIN u rad (M. ANGELINI)

Na Odjelu za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile danas je svečano otvoren Studenski poduzetnički inkubator (SPIN), u kojem će se studenti poticati na poduzetničke aktivnosti već tijekom studiranja, što je trend koji već postoji na brojnim svjetskim i europskim sveučilištima.

- Povezivanjem visokog obrazovanja i poduzetništva stvaraju se pretpostavke za razvoj gospodarstva, očuvanje radnih mjesta i, što je najvažnije, zadržavanje najvrjednijih resursa svake zemlje - poduzetnih i obrazovanih mladih ljudi, istaknuo je doc. dr. sc. Robert Zenzerović, voditelj SPIN-a, docent s ovog Odjela. Projekt je financiralo Ministarstvo poduzetništva i obrta s 70.000 kuna, dok je dodatnih 20 tisuća uložio Odjel. Sredstva su iskorištena za opremanje tri kabineta potrebnim računalima i namještajem.

Dražen Pros, zamjenik ministra poduzetništva i obrta, kojem je pripala čast rezanjem vrpce pustiti u rad poduzetnički inkubator, rekao je da su ovakvi inkubatori ključni u stvaranju cjeloživotnog obrazovanja za poduzetništvo, što je jedno od temeljnih zadaća ovog ministarstva.

- Hrvatska u odnosu na prosjek Europske unije mora još mnogo učiniti na obrazovanju za poduzetništvo, mi moramo mladima pružiti potrebna znanja da mogu biti tržišno konkurentni i da znaju kako svoje ideje provesti u projekte. Svaka kuna uložena u osnivanje ovih inkubatora je dobro investirana, kazao je Pros te napomenuo da uskoro slijedi povezivanje u mrežu studentskih poduzetničkih inkubatora.

Prof. dr. sc. Danijela Križman Pavlović, zamjenica pročelnika Odjela, rekla je da ovo prvi korak prema stvaranju poduzetničkog sveučilišta, što je ideja koja se u svijetu realizira već dulji niz godina. Novouređene su prostore obišli predstavnici Županije i Grada Pule, čelnici Gospodarske i Obrtničke komore u Istri te brojni studenti i profesori. Istaknuto je da su ovakvi poduzetnički inkubatori postali uobičajeni na mnogim europskim i svjetskim sveučilištima, a otvoreni su već i na nekoliko hrvatskih veleučilišta i  sveučilišta, primjerice na zagrebačkom. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter