Pula: Otvoren međunarodni Forum mladih

Međunarodni forum mladih okupio 80 sudionika
Međunarodni forum mladih okupio 80 sudionika

Međunarodni ECPD Foruma mladih Pula pod nazivom "Kultura mira: Migrantska kriza i mladi" danas je službeno otvoren u prostorijama Komunalne palače, priopćuju iz Grada Pule. Otvaranju su prisustvovali zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci, ECPD izvršni direktor Negoslav P. Ostojić, predstavnik zastupnika Europskog Parlamenta Vili Rosanda, predsjednik Emeritus, IPS, Italija Roberto Savio, Jeffrey Levett ispred ECPD UP UN, predstavnica Regionalnog info centra za mlade Kristina Tolić te predstavnici Savjeta mladih Pule.

Riječi pozdrava prisutnima je uputila zamjenica gradonačelnika koja se ovom prilikom zahvalila organizatorima što su odabrali Pulu kao mjesto održavanja, za Europu, vrlo važnog međunarodnog skupa.

- Za Pulu uvijek kažemo da je multikulturalan i dvojezični grad koji se može pohvaliti vrijednostima suživota različitih manjina, istaknula je Puh Belci te nadodala kako će se te vrijednosti i dalje nastaviti nadograđivati širenjem kulture mira i tolerancije.

- Jako je dobro što su ovim projektom, koji se bavi aktualnostima migrantske krize, obuhvaćeni mladi iz raznih zemalja, jer nam oni mogu ponuditi neka nova inovativna rješenja važna kako za Hrvatsku tako i za Europu, dodala je.

O dosadašnjem razvoju događaja vezanim uz migrante i migrantsku krizu, a koji je značajno promijenio demografsku kartu svijeta, posebno Europe govorili su Negoslav P. Ostojić, Roberto Savio i Jeffrey Levett.

Vili Rosanda složio se oko stava da Europa mora biti ujedinjena oko zajedničkog cilja, a to je zbrinjavanje migranata te da bi trebala biti spremna provesti plan rješavanja migrantske krize.

- Migranti nisu teroristi, već samo ljudi koji bježe pred strahotama rata, a na nama je da im olakšamo put i ponudimo pomoć, zaključio je Rosanda.

Riječ je o četvrtom Forumu takvog vida, a koji je u Puli okupio više od 80 sudionika od 18 do 35 godina iz 12 zemalja. Kroz tri dana trajanja Foruma sudionici će se dotaknuti tema migranata i utjecaja na stabilnost Europe, društvene uključenost migranata kroz ekonomski razvoj i suradnju te mladih kao partnera danas, a vođa u budućnosti. Posebna pažnja bit će posvećena važnosti poboljšanja postojećih i stjecanja novih vještina kao što su mirna i učinkovita interakcija s migrantima, prevencija konflikata i procesa razvoja izgradnje kulture mira, priopćuju iz Grada.

Cijeli program provodi Europski centar za mir i razvoj u partnerstvu s Regionalnim info centrom za mlade Rijeka i suradnji s Gradom Pula, Istarskom županijom, kao i Sveučilištem na Long Islandu (SAD), Sveučilištem u Kragujevcu (Srbija), Sveučilištem VAMK (Finska), Međunarodnim centrom za lokalni i regionalni razvoj i Dunavskim centrom za prekograničnu suradnju. Rezultati panela koji će biti provedeni za vrijeme održavanja Foruma bit će poznati sutra, po okončanju cjelokupnog programa. (B. B.)

 


Podijeli: Facebook Twiter