Pula: Otvoren laboratorij za kemiju

Učenici i uzvanici u novom laboratoriju za kemiju  (D. MEMEDOVIĆ)
Učenici i uzvanici u novom laboratoriju za kemiju (D. MEMEDOVIĆ)

 Istarska razvojna agencija - IDA d.o.o. u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Pula svečano je jučer otvorila novi laboratorij za kemiju na trećem katu Centra za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije na Glavinićevom usponu. IDA je Centar opremila u sklopu europskog projekta SmartInno, gdje se dosad izvodila nastava iz fizike u dva tamošnja laboratorija, a proširenjem Centra novim odjelom pokrenut će se nastava i iz kemije za sve osnovne i srednje škole Istarske županije. 

Pomoć u savladavanju gradiva

Otvorenju novog laboratorija za kemiju prisustvovali su župan Valter Flego, gradonačelnik Boris Miletić, direktor IDA-e Boris Sabatti te Anton Pletikos, glavni tajnik Zajednice tehničke kulture Pula, i Dalibor Paus, ravnatelj Centra za istraživanje materijala Istarske županije - METRIS.

Kako je pritom spomenuo Sabatti, Centar je otvoren prije dvije godine i dosad je kroz njega prošlo 2.100 učenika sedmih i osmih razreda osnovne te prvih i drugih razreda srednje škole. Spomenuo je kako se sve financiralo iz EU projekta SmartInno koji je jedan od najuspješnijih projekata u Hrvatskoj, a uz ulaganja ZTK-a i IDA-e investirano je u njega više od milijun kuna.

- Nakon dva laboratorija fizike, od iduće školske godine sve škole iz Istre moći će koristiti i novi laboratorij kemije. Prvi smo u Hrvatskoj otvorili takav praktikum, kao što smo prvi otvorili i Centar za popularizaciju znanosti, rekao je Sabatti. Pletikos se nadovezao i rekao da djeca već dvije godine dolaze obično dvaput tjedno na vježbe koje prate školski program iz fizike. Kaže da je problem djecu zainteresirati za STEM područje i za prirodne znanosti te tako izravno doprinijeti gospodarstvu u budućnosti. - Mi očekujemo inovativne stvari, a ovdje djeca mogu praktično raditi pokuse, što škole u svom sustavu ne mogu, rekao je Pletikos.

Paus je istaknuo da je novi laboratorij kemije nastao kao odgovor na interakciju koju imaju s učenicima i nastavnicima i korak je dalje u učenju.

- Kemija, fizika i matematika najteži su predmeti u obrazovanju te im mi ovako pomažemo da učenici temeljne zakonitosti shvate i prihvate, a ujedno da nastavnici prepoznaju afinitete kod učenika i dalje ih razvijaju. Osmislili smo 30 kemijskih pokusa vezanih uz nastavno gradivo, koji su i atraktivni, ali i koje učenici, uz sigurnosnu opremu, pripremljene upute i stručni nadzor vrsnih mentora mogu samostalno izvoditi, rekao je Paus. 

Usmjeravanje u STEM zanimanja

Na upit gradonačelnika Miletića okupljenim učenicima iz OŠ Centar kako im se sviđa ovaj laboratorij, odgovorili su da ima puno učenika koji odlaze na kampove kemije u inozemstvo te da je lijepo imati nešto tako kvalitetno i u svom gradu     . Miletić im je svima poručio da uče jer je znanje najvrjednije i najbolje ulaganje koje im osigurava lakše zapošljavanje. A prije nego su se gosti i sami okušali u eksperimentiranju, župan Flego je učenicima poželio da se zaljube u prirodne znanosti, fiziku, kemiju i elektroniku, koje su deficitarne i koje će biti vrlo tražene u predstojećoj četvrtoj industrijskoj revoluciji, energetskoj, koju predviđaju nakon digitalne.

- Vi imate priliku baviti se znanstveno-istraživačkim radom u ovom vrhunski opremljenom laboratoriju i uz vrhunske mentore te steći znanje kojim neće zaostajati za svojim vršnjacima u razvijenim europskim državama, poručio im je Flego te pozvao učenike i nastavnike da dođu u ovaj pulski centar i budu mladi istraživači te da im ovi laboratoriji budu odskočna daska za daljnja životna zanimanja. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter