Pula: Otvoren centar "Herman Potočnik Noordung"


Otvorenje posjetiteljskog centra "Herman Potočnik Noordung" upriličeno je večeras u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre uz prisustvo voditelja projektne aktivnosti, županijskog pročelnika za kulturu Vladimira Torbice, ravnatelja Povijesnog i pomorskog muzeja Istre Gracijana Kešca, koordinatorice projektne aktivnosti Sandre Ilić i ostalih uvaženih gostiju.

Poklon Povijesnom muzeju

- Obnova povijesne vodospreme iz 1876. godine mletačke utvrde Kaštel u Puli i njezina prenamjena u posjetiteljski centar sufinancirana je kroz projekt HERA, IPA Adriatic CBC Program 2007.-2013., u sveukupnom iznosu od 8.842.602 eura, od čega se 560.112 eura odnosi za aktivnosti Istarske županije, kazao je Torbica te istaknuo da je otvorenje ovoga centra ustvari i poklon Povijesnom i pomorskom muzeju Istre za 60. obljetnicu djelovanja ove institucije.

Gracijano Kešac kazao je da je nova namjena ovoga prostora, nekadašnje vodospreme u službi Vodovoda, koja je bila u funkciji do 1960. godine, sada u službi kulture i turizma te dakako i muzejske djelatnosti.

- Sada je tu postavljena izložba starih razglednica i drugih predmeta iz doba Austro-Ugarske Monarhije, a prostor će se koristiti i za pedagošku djelatnost, odnosno rad s najmlađima, naglasio je Kešac.

Multimedijalni prostor

Da je riječ o projektu nastalom i uz partnerstvo Grada Pule i Istarske županije naglasila je Elena Puh Belci, a prostor je svečano otvorio župan Valter Flego.

Radi se o multimedijalnom prostoru, gdje su izloženi razni izlošci iz povijesti Pule, uz multimedijske i videosadržaje. Tiskana je i prigodna knjiga/brošura "Austrougarska Pula" čiji je autor dr. Davor Mandić.

Kako je naglasila Sandra Ilić, projekt HERA (Održivo turističko upravljanje jadranskom baštinom) uključuje institucije i regije koje obuhvaćaju četiri države članice Europske unije: Hrvatsku, Italiju, Sloveniju i Grčku, i četiri istočne jadranske države: Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Albaniju. (Vanesa BEGIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter