Pula: Otvoren 18. sajam knjige


"Činilo mi se da u ovom trenutku neću govoriti o prošlosti Sajma, međutim, upravo dolazeći ovdje, dvije su mi siluete bile pred očima - jedna osnivača sajma Boška Obradovića, a druga Alberta Goldsteina. Ovo je 18. sajam i zahvaljujem onima koji su preko deset godina s nama kao i svim novim suradnicima jer su oni ti koji su nam pomogli da ovaj sajam nikada ne ostari i da ostane aktivistički i beskompromisan", kazala je danas Magdalena Vodopija, direktorica Sajma knjige u Istri, na otvorenju ovogodišnje edicije sajma u pulskom Domu hrvatskih branitelja.

Sajam knjige u Istri ostaje otvoren do 9. prosinca svakim danom od 9 do 21 sat, a posjetitelji će moći birati između 20 tisuća naslova preko 200 nakladnika po povoljnim sajamskim popustima od 20 do 70 posto.

Na otvorenju Sajma govorili su i gradonačelnik Pule Boris Miletić, koji je zajedno s volonterima sajma zapjevao pjesmu "Sretan rođendan ti", i pročelnik za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica, koji je Sajmu i njegovim organizatorima zaželio da unatoč punoljetnosti ne ostare i ostanu zauvijek djeca. Sajam je službeno otvorila ministrica kulture Andrea Zlatar Violić:

- Pred nekoliko smo mjeseci kandidirali Pulu za UNESCO-vu prijestolnicu knjige. Nažalost nismo prošli na natječaju, no mogu reći da je program kojeg je za tu priliku sastavila Magdalena Vodopija zajedno sa svojim suradnicima polako u realizaciji. Zato s ponosom mogu reći da ovaj sajam dobiva elemente koje do sad nije imao. Tu je program koji je fokusiran na knjižnice koje moraju imati centralno mjesto, kao i program namijenjen mladim dizajnerima te utemeljenje Europskog instituta za prevođenje, kazala je Zlatar Violić.

Tema ovogodišnjeg sajma je "Mediteran - Bijelo i Crno more" i fokusiran je na tursku i talijansku književnost, a na otvorenju su Sajam i njegove organizatore pozdravile i turske književnice, novinarke i aktivistice Ayfer Tunç i Ece Temelkuran. Ceremoniju otvaranja u režiji Mauricija Ferlina, uz viceve i pošalice, vodio je Vojo Šiljak, a za glazbu su se pobrinuli braća Saša i Goran Farkaš i Dario Marušić koji je za tu priliku skladao glazbu, svojevrsno muzičko putovanje Mediteranom.

Ovo je prvi put da je sajam otvoren u večernjim satima, a posjetitelje je očekivalo još jedno iznenađenje - noćna kupnja koja je trajala sve do 23 sata. Kao i prijašnjih godina, unatoč lošem vremenu, porinuće Sajma došla je ispratiti brojna publika koja je s pljeskom pozdravila otvorenje desetodnevne manifestacije. (Boris VINCEK, snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter