Pula: Otvara se skladište ortopedskih pomagala za cijelu Istru

U palijativnoj skrbi posebno su važni specijalni medicinski kreveti (N. LAZAREVIĆ)
U palijativnoj skrbi posebno su važni specijalni medicinski kreveti (N. LAZAREVIĆ)

U sjedištu Društva distrofičara Istre na Punti jučer je ravnatelj Istarskih domova zdravlja Ante Ivančić primio vrijednu donaciju od strane Društva distrofičara Istre i Boćarskog kluba osoba s invaliditetom Istarske županije "Istrijana". Riječ je, kako je pojašnjeno, o donaciji posebne medicinske hrane koja je namijenjena osobama na palijativnoj skrbi - bolesnima, starima i nemoćnima, a koja je vrijedna 15 tisuća kuna. Istovremeno, najavljeni su značajni projekti koji će olakšati život teško pokretnih i nepokretnih Istrana.

Centralno skladište pomagala

Kako je pojasnio Davor Komor, predsjednik "Istrijane" boćarski klub i Društvo distofičara, već su neko vrijeme vrlo intenzivno posvećeni palijativnoj skrbi, a samo je Društvo distrofičara u deset godina odradilo više od tisuću raznih donacija, kako udrugama, tako i pojedincima. Ovom se prilikom zahvalio svim osobama koje im pomažu pri nabavi donacija izdvojivši ovaj put gospođu Snježanu Radolović.

- Mogu sa zadovoljstvom, i u svojstvu županijskog vijećnika, istaknuti kako palijativna skrb na prostoru Istarske županije napreduje i da će se u prostoru u Zagrebačkoj ulici uskoro otvoriti centralno skladište ortopedskih i medicinskih pomagala za cijelu županiju, kazao je Komar i pojasnio da je Istarska županija osigurala sto tisuća kuna od čega je s 50 tisuća kuna kupljeno 16 specijalnih medicinskih kreveta, a preostalih 50 tisuća kuna bit će utrošeno na opremanje prostora.

Kako je dodatno pojasnio ravnatelj Istarskih domova zdravlja dr. Ivančić, koji vode palijativnu skrb, iako po Istri već postoje takozvane posudionice medicinskih pomagala, ovo bi skladište pokušalo sve njih i informatički povezati te umrežiti kako osobe ne bi trebale lutati po Istri u potrazi na neophodnim pomagalom. Skladište bi se, dodao je, trebalo urediti do kraja godine.

Gel za hidrataciju organizma

Kako je istaknuo Komar, u subotu će se u dvorani Pazinskog kolegija održati humanitarni koncert kojeg organizira Caritas porečke i pulske biskupije, a sredstva prikupljena na koncertu bit će utrošena upravo za kupnju medicinskih kreveta koji su za palijativnu skrb vrlo bitni.

- Medicinski kreveti, odnosno njihov nedovoljan broj, veliki su nam problem, a koliki, zna samo onaj kojemu, na žalost, krevet treba, a ne može doći do njega, kazao je Komar i pojasnio da takav krevet čovjeku koji je nepokretan i leži omogućava da se malo podigne, da može pojesti, popiti te umnogome podiže kvalitetu života osobe kojoj je nužan, ali i njegovateljima kojima je briga oko takvih osoba olakšana.

Uz napomenu da je cilj u Istri imati barem desetak kreveta "viška" kako se ne bi više nikada dogodilo da netko premine, a ne dočeka svoj krevet, Komar je naglasio kako se nada da će uz sredstva koja budu prikupljena na koncertu napokon doći do te brojke i da će svaka osoba, kojoj to bude trebalo, moći doći do potrebnog kreveta.

- S udrugom distrofičara i njegovim klubom boćara jako dugo surađujemo i ovim im putem još jednom zahvaljujem na svemu što čine kako bi nam pomogli, rekao je dr. Ivančić te i on potvrdio kako su medicinski kreveti najtraženiji i najbitniji u palijativnoj skrbi te omogućavaju bolju skrb, kako za pacijente tako i za njegovatelje.

Doktor Diego Brumini, voditelj tima palijativne skrbi pri Istarskim domovima zdravlja, inače specijalist onkologije i radioterapije, osvrnuo se također na novu donacija medicinske hrane riječima kako je ona vrlo vrijedna. Kako je pojasnio, riječ je o svojevrsnom gelu kojeg čini čak 97 posto vode, konzistencije je tekućeg jogurta i lak za gutanje te ugodnog okusa naranče, a služi za hidrataciju organizma što je kod starih i bolesnih osoba od krucijalne važnosti.

- Riječ je o odličnoj hrani za ležećeg i nemoćnog čovjeka kojemu je teško jesti i gutati, a pet-šest porcija dovoljno je za cijeli dan, naveo je doktor Brunimni i dodao da se radi o jako skupoj hrani te jedna kutija takve hrane košta čak 30 eura.

Humanitarni koncert za medicinske krevete

Humanitarni koncert "Istra bl. Francescu Bonifaciu" održat će se u subotu, 3. prosinca u sportskoj dvorani Pazinskog kolegija, povodom 70. obljetnice njegove mučeničke smrti (1946.-2016.). Ove godine prihod će biti namijenjen za kupnju bolničkih kreveta palijativnoj skrbi Istarske županije. Koncert počinje u 18 sati, a  ulaznice koštaju 30 kuna te se mogu kupiti po svim župama u Istri te na dan koncerta na blagajni sportske dvorane. (Borka PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter