Pula: Otpadne vode na novom uređaju do 2018.godine

(D.MEMEDOVIĆ)
(D.MEMEDOVIĆ)

Pula je puno uložila u izgradnju obalnog kolektora da bi se sve otpadne vode preusmjerile na pročistač i gdje bi se trebale pročistiti prije ispuštanja u more. Trenutno je pročistač takozvanog prvog stupnja pročišćavanja, odnosno tek mehaničkog čišćenja na Valkanama, a tamo bi trebao biti lociran i jedan budući moderniji pročistač otpadnih voda minimalno drugog stupnja tehnologije.

Dakle, prema prostornim planovima i taj bi pročistač trebao biti smješten na lokaciji Valkane-Lungomare, a trebao bi se realizirati do 2018. godine jer će u suprotnom Grad Pula plaćati penale prema odredbama Europske unije. Kako je riječ o investiciji koja premašuje limite gradskog proračuna, Herculanea, odnosno njena tvrtka Pragrande, namjerava izgradnju pročistača kandidirati, prema operativnim planovima Hrvatskih voda, na strukturne fondove Europske unije iz kojih bi se povukla značajna bespovratna sredstva.

Ujedno se preko projekta Hrvatskih voda Jadran, preko kojeg je i izgrađen obalni kolektor pulskog sustava, izrađuje studijska i projektna dokumentacija za aplikaciju za fondove.

- U skladu s prethodno najavljenim aktivnostima, Pragrande d.o.o. započeo je s pripremom projektne i studijske dokumentacije za nastavak realizacije projekta izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, koji će biti predmet aplikacije na EU fondove. Kroz Jadranski projekt provedena je nabava za odabir konzultanata za izradu dokumentacije te smo započeli s izradom nužnih dokumenata. Odabrana je tvrtka Safege (Francuska), u zajednici ponuditelja s Mrežom znanja (Zagreb) i Hidroconsultom (Rijeka), kaže nam direktor Pula Herculanee Igor Stari.

Iz gradskog komunalnog poduzeća pojašnjavaju da je, s obzirom na obim potrebne dokumentacije, predviđeno
vrijeme izrade projektne i studijske dokumentacije do kraja prvog kvartala 2016. godine.

- Studija izvodivosti još nije izrađena, pa u ovom trenutku nije moguće reći koji će biti konačni obuhvat projekta za aplikaciju, odnosno koji će se dijelovi, predloženi za rekonstrukciju ili izgradnju mreže, kratkoročno graditi. U tijeku je izrada analize stanja i potreba, a s obzirom da idejni projekt za uređaj za pročišćavanje otpadnih voda još nije izrađen, nije moguće ni preciznije utvrditi troškove i tehnologiju. Sigurno je da će se razmatrati više varijanti rješenja za pročistač, da bi se došlo do optimalnog rješenja, a sve na temelju dosad izrađenog idejnog rješenja, stoji u odgovoru direktora Pula Herculanee. (Goran ROJNIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU

 


Podijeli: Facebook Twiter