Pula: Otkopavaju se ispusti prema moru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Riva je naša!" - uskliknuli su prvi šetaci nakon što su pulsku rivu prije mjesec dana zaposjeli gigantski strojevi zagrebackog Viadukta i na najmanje godinu i pol izbacili automobile. No, glavnu je rolu preuzela teška mehanizacija i divovsko svrdlo, kojim su izbušene rupe za armirane pilone duž pruge, što bi trebalo osigurati rivu od urušavanja nakon što se izbuši kanal.

Sada se otkopavaju kanalizacijski otvori koji vode prema moru, nakon cega ih trebaju pregledati arheolozi. Otkrili smo i misterij armirane konstrukcije koji se gradi kod katedrale: to je buduca ograda gradilišta.

Jedan arheološki vrijedan nalaz vjerojatno ce biti potvrden kod zgrade Lucke kapetanije. Željko Ujcic, zamjenik voditelja istraživanja Arheološkog muzeja Istre kojeg smo ondje zatekli pokazao nam je kanalizacijski ispust izgraden od kamenih blokova koji najvjerojatnije potjece iz doba austrougarske ili Italije. Jedan blok na tom ispustu tamnije boje je najvjerojatnije iz doba antike.

- Na podrucju koje prati gradske bedeme, dakle od Dvojnih vrata prema moru, ocekujemo fortifikacijski element Speron, obrambeni zid izmedu gradskih zidina i morske obale. Tu se vjerojatno radi o kasnoj antici i ranom srednjem vijeku, objašnjava Ujcic.

Ispusti su otkopani na još nekoliko mjesta, a moguci nalazi nece usreciti tamošnje brodare koji organiziraju izlete.

- Ovo je jedno veliko škifo, nikad nece finiti. Tamo su vec našli rimsku fonju, pa tu ne bude kruha sedam, osam godina, požalio nam se Korado Afric, jedan od prodavaca brodskih izleta, kojima su radovi pokvarili sezonu.

Pulski ribari koji ujutro prodaju ulov uz svoje brodice u scenariju raskopane rive djeluju gotovo nadrealno. Ribari nam  nisu željeli reci gotovo ni rijec. - Valjda su slabo marendali pa slabije pricaju, kaže nam "šef" Bogdan Smaranduj, kojemu radovi smetaju, ali smatra da kolektor treba napraviti jer se više ne može živjeti od smrada.

Onima koji nemaju kruha od rive, ona je lijepa i ovako raskopana. - Ljudi hodajte, vozite bicikl! Super je, mirno, možeš se šetati, dobacuje nam jedan momcic, iako je hodanje rivom dok traju radovi zabranjeno, a kazna je, oprez, 500 kuna! (M. VERMEZOVIC IVANOVIC, snimio M. ANGELINI)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU OD PETKA.


Podijeli: Facebook Twiter