Pula: Oštećena 2 vrtića i butik Alice Del Bianco

Razbijanje izloga butika supruge Damira Kajina nije politički motivirani napad (M. ANGELINI)
Razbijanje izloga butika supruge Damira Kajina nije politički motivirani napad (M. ANGELINI)

Razbijeno staklo izloga, krhotine i kapljice krvi na podu prizor je koji je jutros dočekao dugogodišnju djelatnicu butika La Piazza, vlasnice Alice Del Bianco, na pulskom Forumu. Tko je i zašto razbio staklo izloga zasad nije poznato, policija naime još nema službenu verziju sinoćnjeg događaja niti identitet počinitelja.

Međutim, kako doznajemo od susjeda, razbijački incident dogodio se u noći s četvrtka na petak, oko ponoći kada se začula galama i lomljava stakla. Na Forumu je tada uočen muškarac u vidno rastrojenom stanju koji se derao, bacao stolce po trgu, a na koncu i razbio staklo butika Alice Del Bianco, inače supruge saborskog zastupnika Damira Kajina.

Upravo zbog te činjenice tijekom dana provlačila se teza da se radi o politički motiviranom napadu, no na koncu je ipak utvrđeno da se zapravo radi o suludom noćnom pohodu zasad nepoznatih vandala koji su osim izloga La Piazze, porazbijali stakla vrtića Pužići i Rožice na Usponu sv. Stjepana. Potvrdila nam je to i policija. 

- Policija je oko ponoći zaprimila dojavu građana o razbijenom izlogu i urlanju kod trgovine na pulskom Forumu i odmah otišla na mjesto događaja. Istraga je u tijeku, izvijestila nas je glasnogovornica PU istarske Suzana Sokač. Dodala je da već imaju određene informacije o počinitelju, no da će više detalja biti poznato nakon razgovora s očevicima ili pregledavanja sigurnosnih kamera.

Obišli smo butik La Piazza ispred kojeg su još bili vidljivi tragovi incidenta. Na pločama su bile kapljice krvi, a razbijeni izlog još nije bio popravljen. Iako šteta nije velika, gorak okus u ustima nije mogla sakriti zaposlenica La Piazze koja nam je kazala da se jako iznenadila kada je u 7 sati stigla na posao. Rekla nam je da je odmah pozvala policiju jer nije znala da je policija već bila, te da se odmah čula i s vlasnicom butika Alice Delbianco.

Ispričala nam je da je Delbianco rekla da ne želi komentirati slučaj te da neće pokretati dodatne postupke ili prijave. Rekla nam je da je u devet godina koliko radi u butiku tek jednom bio razbijen izlog zbog pokušaja krađe parfema. Dodala je da ne zna tko bi i zašto razbio izlog butika, no sumnja da se radi o pojedincu koji je te večeri bio "ljut na cijeli svijet" te je svoj bijes iskalio na staklu izloga. Vjerojatno je to učinio šakom, a sumnja da se radi i o politički motiviranom događaju.

- Nije rijetkost da tijekom četvrtka ili petka, nakon večernjih zabava, pronađemo smeće i razbacane vaze ili stolce, stoga mogu pretpostaviti da je razbijanje izloga posljedica nečeg takvog, rekla nam je zaposlenica butika. Veli da je tijekom razgovora s policijom doznala da kamere na gradskoj palači nisu snimile razbijača jer "ne love taj kut".

Da ne vjeruje da se radi o političko motiviranom napadu rekao nam je i Damir Kajin, suprug vlasnice butika koji tijekom posljednjih mjeseci dobrano podiže buru na istarskoj političkoj sceni.          

- O noćnom incidentu imam informacija koliko i mediji. Moja je žena na putu, a i ja sam na putu tako da ne znam detalje. No, ne mogu vjerovati da je riječ o politički motiviranom procesu i ne želim vjerovati da je počela "noć dugih noževa". Mene neće zastrašiti, a ovi moji znaju da me ne mogu niti kupiti, ali da se puno toga događa što Istra ne zaslužuje, u to ne treba sumnjati, rekao nam je Kajin.

Ustvrdio je da je pred 20 godina Istra prednjačila po slobodama, da su ljudi dolazili u Istri slobodno govoriti i pisati, a da je danas, zbog aktualne političke vlasti, Istra 20 godina iza svog vremena.

- Sve se svodi na kontrolu prostora i milijardu kuna javnog novca koji se ovdje okreće, usmjerava kroz medije i PR-ove da bi se opstalo na vlasti, ustvrdio je Kajin. (Nera SOFTIĆ; snimio Manuel ANGELINI)

Jakovčić dao podršku Kajinu
O incidentu na Forumu oglasio se i IDS te Istarska županija. U reagiranjima osuđuju noćni vandalski napad na izlog trgovine supruge potpredsjednika IDS-a Damira Kajina. "Sigurnost građana i nepovredivost vlasništva moraju biti na prvom mjestu, a ovim činom je ona narušena. Tražimo od policije da poduzme sve mjere za pronalazak počinitelja. Također, ovim putem izražavamo podršku Damiru Kajinu i njegovoj obitelji u ovim trenucima, piše u priopćenju koje potpisuje Ivan Jakovčić, predsjednik IDS-a.


Podijeli: Facebook Twiter