Pula: Ostaju li vladajući bez natpolovične većine?

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Sutrašnja sjednica Gradskog vijeća bit će prva, i posljednja, ozbiljnija od kada je došlo do raskola višegodišnje čvrste koalicije IDS-a i SDP-a. Stoga je ta sjednica posebna jer će biti zanimljivo vidjeti hoće li se pokazati razlike dojučerašnjih zagovaratelja istih projekta, odnosno, hoće li IDS uopće imati potrebnu natpolovičnu većinu za usvajanje odluka.

Na dnevnom redu sjednice nekoliko je točaka koje bi mogle ponuditi žestoku raspravu vijećnika, ne samo IDS-a i SDP-a, već i iz ostalih oporbenih klupa.

Pogotovo se to odnosi na usvajanje Strategije gospodarskog razvoja Pule, potom prodaje zemljišta podno Kaštanjera ukupne površine oko 19 hektara za tri milijuna eura i 600-tinjak kvadrata benzinske postaje na Punti za tri milijuna kuna, odnosno, imenovanja ovogodišnjih laureata najviših gradskih priznanja.

No, čini se da bi prijedlog odluke o izradi drugih ciljanih izmjena i dopuna Generalnog plana uređenja (GUP) i izradi Urbanističkog plana uređenja Sv. Katarina-Monumenti mogao izazvati najviše prijepora na sutrašnjoj sjednici.

Naime, taj je projekt sastavni dio državnog projekta Brijuni rivijera kojem se uoči posljednjih parlamentarnih izbora na zahtjev šefa SDP-a Zorana Milanovića suprotstavio pulski SDP jer je lokalna vlast, već kao član Kukuriku koalicije, ugovor potpisala s bivšom premijerkom Jadrankom Kosor iz HDZ-a.

Bez natpolovične većine mogli bi ostati jer uz svojih deset vijećnika, imaju još Denisa Martinčića, kojeg se SDP odrekao, te Netu Žiković, vijećnicu HSU-a. Drugi vijećnik HSU-a Radovan Cvek u oporbi je i teško će propustiti zadati IDS-u udarac, pogotovo jer je u prošlosti izbačen iz te stranke, a i HSU je sada u koaliciji sa SDP-om u nadolazećim lokalnim izborima.

Četiri vijećnika SDP-a bila su protiv projekta Brijuni rivijere i prije godinu dana, a u oporbi su sigurno protiv vladajućih dva vijećnika Nezavisne liste Loredane Štok te pet vijećnika Ladonje, pa ispada da je sigurnih 11 protivnika projekta Brijuni rivijere.

Pitanje svih pitanja bit će kome će se prikloniti dva vijećnika HDZ-a, pogotovo što je njihova premijerka Jadranka Kosor potpisala s IDS-om ugovor o realizaciji Brijuni rivijere. Priklone li se IDS-u, natpolovična većina neće biti ugrožena, međutim, u obrnutoj situaciji IDS bi ostao "kratak" za, barem, jedan glas, odnosno, omjer bi bio 12:13 u korist oporbe. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter