Pula: Oprez, Dobrilina postaje jednosmjerna

Iz Radićeve i Dobriline samo prema MUP-u (A. KANCELAR)
Iz Radićeve i Dobriline samo prema MUP-u (A. KANCELAR)

Pulska riva još uvijek nije otvorena za promet, a kad će biti - ne zna se. Na nagradno pitanje čiji bi odgovor voljeli konačno čuti brojni Puljani, odgovor može dati samo MUP čija se suglasnost za uspostavu prometa željno iščekuje.

Jučer ujutro gradski pročelnik Damir Prhat rekao nam je da se još uvijek vode pregovori. Kaže da je u PU istarskoj obrazložio da je projektant na rivi izradio signalizaciju prema propisima te da je projekt dobio i potvrdu, a u Flaciusovoj ulici je, ustvari, riječ samo o nastavku takve signalizacije.

- Iako su sporne cik-cak linije, mi smo stvarno samo vodili računa o sigurnosti pješaka bez postavljanja prepreka (ležećih policajaca) na prometnicu. Prepreke koje usporavaju vozače nisu optimalno rješenje i ovakva je signalizacija iscrtana prvenstveno radi pješaka. MUP doduše kaže da ona nije u skladu s pravilnikom, ali u obrazloženju koje im je upućeno iz Grada navedena je teška prometna situacija u gradu te vjerujemo da bismo tijekom današnjeg dana mogli dobiti suglasnost za puštanje rive u promet. Mi smo spremni jer se trenutno rješava i posljednji preduvjet, semafor na rivi, kaže Prhat.

I dok se otvaranje rive, s ili bez krivudavih linija oko pješačkih prijelaza, očekuje svakog dana, promjene u regulaciji prometa već su se dogodile u središtu grada. Kao što je najavljeno, uvođenjem dvotračnog jednosmjernog prometa duž središnjeg dijela rive u smjeru Pošte, dolazi i do promjene u regulaciji prometa u Dobrilinoj i Švalbinoj ulici (od vatrogasaca do Alkara) gdje je i sinoć postavljana nova signalizacija prometa.

Tako se više neće moći iz Radićeve ulice (bivše Omladinske) skretati u Dobrilinu prema Istarskom narodnom kazalištu i Domu branitelja, odnosno Giardinima, već isključivo desno prema vatrogascima i Trgu Republike i to dvotračnim prometom. Švalbinoj ulici, koja ostaje jednosmjerna, mijenja se u potpunosti smjer pa umjesto od Alkara prema vatrogascima, odnosno uzbrdice, od danas se vozi nizbrdicom, odnosno od vatrogasaca prema Alkaru. Upravo bi ova ulica trebala primiti glavninu vozača iz Radićeve ulice koji žele na Giardine. (G. ROJNIĆ; snimio A. KANCELAR)


Podijeli: Facebook Twiter