Pula: Oporba traži niži prirez jer se proračun dobro puni

Gradsko vijeće usvojilo polugodišnji izvještaj izvršenja proračuna  (D. MEMEDOVIĆ)
Gradsko vijeće usvojilo polugodišnji izvještaj izvršenja proračuna (D. MEMEDOVIĆ)

Izmjene i dopune osnovnih pravila mjesnih odbora te polugodišnji izvještaj izvršenja ovogodišnjeg proračuna bile su točke dnevnog reda koje su izazvale najviše rasprave i polemika na sinoćnjoj sjednici pulskog Gradskog vijeća. Vladajuća većina očekivano je podržala i branila donesene odluke, no oporba se usprotivila donošenju izmjena i dopuna za mjesne odbore te ostala suzdržana prilikom glasanja za izvršenje proračuna.

Za kandidaturu 30 potpisa

Razlog nepodržavanja odluke kojom se donose izmjene pravila za mjesne odbore, među kojima su najvažnije one da odsad izbore za članove vijeća MO-a raspisuje Gradsko vijeće te da je za kandidaturu potrebno skupiti najmanje 30 potpisa, oporba - od Danijela Ferića (SDP), Mauricija Licula (nezavisni), Ivana Lasića te Radenka Ognjenovića (SDP-HSU-SDSS-HSLS-SDA Hrvatske) okarakterizirala je kao nekorektnost vladajućih. Zamjerili su im, naime, što prije donošenja ove odluke nitko nije kontaktirao s članovima vijeća MO-a, a ni s građanima.

Iz redova vladajućih, ponajprije Marko Martinčić, Valter Boljunčić i Fabrizio Radin, a na koncu i nadležna pročelnica Vesna Sajić, pojasnili su da se radi o usklađivanju sa zakonom te da smatraju da nikom ne bi trebao biti problem skupiti 30 potpisa za kandidaturu.

Jednoglasno su potom prihvaćene izmjene odluka o spomeničkoj renti i komunalnom doprinosu, a onda su se koplja slomila oko izvršenja proračuna. Bilo je tu svega, od performansa vijećnika Ferića koji je plakatom podsjetio na "crne prognoze" gradonačelnika da će rupa u proračunu zbog porezne reforme biti 27 milijuna kuna, do zahtjeva za vraćanjem starih cijena vrtića, prireza s 12 na 7,5 posto te svega ostalog što je ukinuto ili je poskupjelo. Argumente vide u tome što se, kako su ustvrdili i Ferić i Licul, proračun dobro puni. Vladajući su, kazavši da se raspravlja neargumentirano i izvrtanjem brojki "nekim novim matematičkim teoremima" ukazali oporbi da se bavi jeftinim politikantstvom te da staju na stranu države koja im sve uzima, a ne Grada Pule koji bi trebao biti prioritet.

Višak prihoda 7,9 milijuna

Gradonačelnik Boris Miletić, kazao je da je točno da su morali povući nepopularne mjere, no da je zato proračun stabilan. Također, rekao je da je prioritet decentralizacija kojom bi od dosadašnjih 10, ostalo barem 25 posto prihoda pa da se onda, što se njega tiče, može i ukinuti prirez i smanjiti cijene vrtića i povisiti socijalne naknade. Važno je, rekao je također Miletić, što se porezi ne povećavaju, a što se tiče nepopularnih mjera, rekao je da onaj tko se ozbiljno bavi politikom nikad ne bi krenuo u to, no da su zbog porezne reforme, koja je zavukla ruke u džepove lokalne samouprave, bili to primorani. Naime, pojasnio je Miletić, Grad Pula nije u sustavu PDV-a i svaku robu i usluge plaćaju četvrtinu više od stvarne cijene, jer nema povrata. (Nera SOFTIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU U PETAK.


Podijeli: Facebook Twiter