Pula: Oporba napustila sjednicu Vijeća

Oporbeni vijećnici napustili su svoje klupe na početku sjednice (D. ŠTIFANIĆ)
Oporbeni vijećnici napustili su svoje klupe na početku sjednice (D. ŠTIFANIĆ)

Zbog, kako su pojasnili, neusvajanja prijedloga za sazivanje izvanredne sjednice te interpelacije kao jedine točke dnevnog reda, a sve zbog nesnosnog smrada fekalija, oporbeni vijećnici u utorak navečer su demonstrativno otišli iz Gradske vijećnice te ispred održali konferenciju za novinare.

Nedostaje još 55 milijuna kuna

Prije njihovog odlaska, predsjednik Gradskog vijeća Robert Cvek obrazložio je pojedine točke Poslovnika zbog čega se ne prihvaća takav prijedlog, ne isključujući mogućnost rasprave, ali oporba to nije prihvatila. Sjednica je ipak nastavljena izlaganjem direktora Pragrandea Igora Starog o izgradnji novog sustava odvodnje Grada Pule od 1997. do 2017. godine.

Stari je uz pomoć video projekcije vijećnicima pojasnio što su zatekli i što je dosad učinjeno. Kao uzrok neugodnih mirisa, naveo je izostanak dotoka vode u kanal Pragrande, odnosno sušno razdoblje zbog kojeg se nije mogao ispirati. Međutim, naglasio je da rješenje postoji i da će se napraviti, a to je "izvlačenje" i odvajanje fekalne od oborinske odvodnje iz Pragrandea. Spomenuo je da za to rješenje nedostaje još oko 55 milijuna kuna koji će se povući iz EU fondova. Na koncu je zamolio da se više ne šire dezinformacije poput onih da se kanali ispiru pitkom vodom, jer se ispiru morskom, te da obalni kolektor ne radi jer su to apsolutno neistine.

U raspravi je vijećnik Marko Martinčić rekao da je problem detektiran i argumentiran te da će se riješiti, Gordana Peteršić je kazala da se u Puli jako dobro vidi što je učinjeno po pitanju odvodnje posljednjih godina, a vijećnik Viktor Lazarić je rekao da se struci pusti da do kraja odradi posao.

Bili bi na trulim temeljima

Gradonačelnik Boris Miletić na kraju je ustvrdio da je riječ o kompleksnom zahvatu i da je taj ogroman novac, 240 milijuna kuna, uložen prije svega u zaštitu okoliša, pulskog zaljeva, i stvaranje temeljnih preduvjeta za razvoj grada. No, ta je investicija  u najvećoj mjeri ispod zemlje pa je sve gotovo nevidljivo.

- Čovjek si stoga može postaviti hipotetsko pitanje jesmo li možda za taj novac mogli urediti sve fasade u našem gradu i imati puno ljepšu sliku starogradske jezgre. Sve bi blistalo izvana. Ali bi i dalje bili na trulim temeljima. Netko je dobro konstatirao da smo imali dvije ekološke bombe, jednu na Kaštijunu, a drugu u pulskom zaljevu. A moramo znati da održivi razvoj ima svoju cijenu, rekao je Miletić te dodao da mu je drago da su uspjeli gotovo sto milijuna kuna osigurati iz bespovratnih sredstava, jer se drugi dio investicije financirao iz namjenske naknade koju plaćaju građani i gospodarstvenici. Bez uloge EU-fondova, kaže, opcija bi bila povećanje naknade. Ustvrdio je da još treba riješiti i pitanje Šijanskog kolektora, a kao najzahtjevniji projekt kada je o fekalnoj odvodnji riječ najavio je izgradnju modernog pročistača otpadnih voda.

Nakon završne riječi, vijećnici su ipak usvojili zaključak iz interpelacije koji su poslali oporbeni vijećnici.

O odgovornosti će se vrlo brzo raspravljati

Vijećnik SDP-a Daniel Ferić okupljenim novinarima sazivanje ovakve sjednice nazvao je akrobatikom predsjednika Gradskog vijeća koji je ignorirao njihove zahtjeve zbog čega oni i nisu mogli sudjelovati u radu takve "nakaradne sjednice". Na pitanje jesu li to naznake nesuglasica s koalicijskim partnerima na državnoj razini, rekao je da ne treba miješati lokalnu i nacionalnu razinu jer nastoje biti oporba koja će predlagati, a ne samo kritizirati. To što je koalicija na nacionalnoj razini zasigurno, kaže, neće utjecati na to da se ne bore za interese građana Pule.

Mauricio Licul (nezavisni) pojasnio je da su željeli izvanrednu, a ne tematsku, odnosno neobvezujuću sjednicu. "Tražili smo izvanrednu obvezujuću sjednicu da se konačno u ovom gradu počne raspravljati o odgovornosti i o raspolaganju novcem svih građana", rekao je Licul, a na pitanje što dalje, ustvrdio da će se o odgovornosti pričati u ovom gradu vrlo brzo "na ovaj ili onaj način, da li preko njih ili neke više instance", misleći pritom na državnu upravu. (N. SOFTIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter