Pula: Opasno nagnuta stabla i dalje prijete

Suho stablo umalo je ubilo danske goste (D. ŠTIFANIĆ)
Suho stablo umalo je ubilo danske goste (D. ŠTIFANIĆ)

Premda je 21. srpnja na Šijanskoj cesti stablo zamalo ubilo troje turista iz Danske, jer je palo na njihov automobil dok su prolazili cestom ispod njega, problem s nagnutim stablima na toj dionici još nije riješen.

Iako ispočetka nitko od potencijalno nadležnih nije želio preuzeti tu krivnju na sebe, ni Hrvatske ceste, ni Hrvatske šume, ni Herculanea, od Policijske uprave istarske dobili smo poprilično jasan odgovor o tome tko je kriv što stabla nisu na vrijeme uklonjena.

"Problem održavanja zaštitnog pojasa državne ceste D66 (Pula-Most Raša), razmotrila je i Policijska uprava istarska u okviru svojih nadležnosti te je 22. srpnja ove godine Upravi prometne inspekcije Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture uputila pismeni zahtjev za inspekcijskim nadzorom", kažu u svom odgovoru iz PU istarske.

Dodaju da je, također, prilikom tog nemilog događaja utvrđena odgovornost pravne osobe i odgovorne osobe u pravnoj osobi, koja u koncesiji ima održavanje i upravljanje državnim cestama na području Istarske županije, a koji su bili dužni prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama ukloniti to drveće iz zaštitnog pojasa ceste budući da su znali ili su mogli znati da postoji opasnost od pada drveća na javnu cestu zbog sasušenosti - a upravo se iz tog razloga i dogodila prometna nesreća, kažu u policiji.

Od Istarskih cesta, kao ugovornih izvoditelja radova redovnog održavanja, dobili smo ipak drugačiji odgovor u kojem kažu da su obavili dodatni obilazak te sastavili popis pozicija gdje postoji potencijalna opasnost od pada drveća. Istarske ceste će neke od tih stabala i ukloniti, dok su neka u nadležnosti lokalne samouprave s obzirom da se nalaze unutar naselja.

"Za slučaj na državnoj cesti D66 u Puli napominjemo da prema Zakonu o cestama pravna osoba koja upravlja javnom cestom koja prolazi kroz naselje ne održava zelene površine, drvorede i samostalno ukrasno grmlje iz čega proizlazi da Hrvatske ceste nisu odgovorne za navedeni slučaj", kaže se u odgovoru kojeg potpisuje Tamara Pajić, iz Ureda za odnose s javnošću Hrvatske ceste. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter