Pula: Odvodni kanal od Valmada do zaljeva Veruda

Novi kanal protezat će se duž obilaznice (N. LAZAREVIĆ)
Novi kanal protezat će se duž obilaznice (N. LAZAREVIĆ)

Gradonačelnik Boris Miletić u protekla je tri tjedna usvojio 22 akta, među kojima se, s obzirom na nestabilne vremenske prilike i česte poplave u Puli za velikih oborina, posebno ističu davanje prava služnosti Hrvatskim vodama za izgradnju kanalizacijskog kanala Valmade - Valdebek te za izgradnju oborinskog kanala u Ulici Viovica na Valdebeku, dijela novog oborinskog kanala kojim se namjerava rasteretiti kanal Pragrande.

- Izgradnjom novog kanala od Valmada pa sve do marine Veruda, odnosno zaljeva Veruda, namjerava se oborinske vode iz okolice Pule koje se slijevaju u kanal Pragrande preusmjeriti prema marini i time u značajnoj mjeri rasteretiti centar grada, koji je najkritičnija točka za vrijeme velikih oborina. Novim odvojkom oborinske odvodnje definitivno će se umanjiti svima znani problemi i spriječiti dotok tih voda u centar grada, rekao je gradonačelnik.

Poznato je da je Herculanea već izgradila dio novog kanala od zaljeva Veruda do Dolinke pa bi izgradnja dionice Valmade - Valdebek značila njegov dovršetak. S druge strane, u Ulici Viovica vlasnicima nekretnina gdje će prolaziti novi dio oborinske odvodnje isplatit će se pravo služnosti u ukupnom iznosu od 56 tisuća kuna.

Među ostalim aktima, usvojene su izmjene i dopune konačnog prijedloga prostornih planova, pulskog GUP-a te UPU-ova Lungomare i Max Stoja, na koje je Zavod za prostorno planiranje Istarske županije imao sitne primjedbe. Nakon njihovog uvrštavanja u planove iznova će se zatražiti očitovanje zavoda te će se potom planovi uputiti županu Ivanu Jakovčiću na odobrenje, nakon čega bi se trebali naći na dnevnom redu Gradskog vijeća, koje ih treba usvojiti.

Pritom je Giordano Škuflić, pročelnik gradskog Odjela za prostorno uređenje, istaknuo da se konačni prijedlog GUP-a već nalazi na očitovanju resornog ministarstva u Zagrebu te se njegova potvrda očekuje u skorije vrijeme. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter