Pula: Održana akcija Policija i građani voze zajedno

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

Radi što veće sigurnosti vozača mopeda i motocikla danas je na rivi, na parkiralištu kod Riječkog gata, održana akcija preventivnog karaktera pod nazivom Policija i građani voze zajedno.

Cilj bio upozoriti i ukazati na opasnosti koje prijete vozačima mopeda i motocikala koji su, uz pješake i bicikliste, najranjivija skupina u prometu. Na rivi su tako bili postavljeni paneli s fotografijama prometnih nesreća, dijelili su se promotivni leci i usmeni savjeti, zaštitna odjeća, a svojim savjetima kako što sigurnije sudjelovati u prometu pomogli su i predstavnici HAK-a Pula-Rovinj, predstavnici autoškola s područja Pule, stanica za tehnički pregled vozila s područja Pule, trgovina motocikla i motoopreme, predstavnici servisa mopeda i motocikala te predstavnici motoklubova.

- Akcijom želimo upozoriti na opasnosti te pružiti savjet kako što sigurnije sudjelovati u prometu. Radi se o jednoj od najranjivijih skupina sudionika u prometu, rekao nam je pomoćnik načelnika prometne policije PU istarske Dubravko Šlibar.

A da mopedisti i motociklisti moraju biti oprezni, potvrđuje podatak da su tijekom prva četiri mjeseca 2014. godine u 21 prometnoj nesreći sudjelovali vozači mopeda i motocikala. U tim je nesrećama stradalo 17 osoba, i to četiri su zadobile teške ozljede dok ih je 13 lakše ozlijeđeno. Prema statistici, najčešće greške koje čine vozači mopeda i motocikala su nepropisna ili neprilagođena brzina, nepoštivanje prednosti prolaska i nepropisno pretjecanje, upravljanje prije stjecanja prava na upravljanje, upravljanje neregistriranim i tehnički nepregledanim vozilima te nekorištenje zaštitne kacige. 

Policijska uprava istarska stoga provodi preventivnu akciju Policija i građani voze zajedno i dosad je provedena na području Rovinja, Umaga, Buzeta i Pazina. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter