Pula: Održan Zeleni forum, glavna tema - Kaštijun

Vedran Grubišić i Vesna Dukić (A. KANCELAR)
Vedran Grubišić i Vesna Dukić (A. KANCELAR)

Recikliranje i odvajanje korisnih sirovina iz otpada okosnica su budućeg županijskog Centra za gospodarenje otpadom Kaštijun koji će se izgraditi u drugoj polovici iduće godine, izjavila je danas na konferenciji za novinare u sklopu drugog Zelenog foruma u Istri direktorica tvrtke Kaštijun Vesna Dukić.

Po njenim riječima, svi glavni projekti za izgradnju centra su gotovi, a odobrene su dvije od ukupno osam građevinskih dozvola koje su nužne za početak izgradnje.

Dukić je istaknula da će se primjenom moderne tehnologije u centru spriječiti zagađivanje okoliša te će se maksimalno omogućiti iskorištavanje vrijednih sirovina koje se mogu dobiti i reciklirati.

Predviđa se da će se trajno na odlagalište odložiti između 10 i 15 posto ukupno proizvedenog otpada, što je 85 posto manje otpada na odlagalištu.

- Trenutno se priprema projektna dokumentacija za izgradnju šest pretovarnih stanica na mjestima današnjih istarskih odlagališta kojima upravljaju komunalne tvrtke. Te stanice svojevrsna su baza iz koje će centar dobivati sirovinu i dalje je obrađivati. Kroz novi sustav osigurana je potpuna kontrola sveg otpada koji nastaje, a krajnji je cilj smanjenje emisija stakleničkih plinova te zagađenja tla i vode, kazala je Dukić.

Pojasnila je da projektnu dokumentaciju za izgradnju pretovarnih stanica u cijelosti financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok će izgradnju stanica Fond financirati s 80 posto, a ostatak će morati izdvojiti lokalna zajednica.

Predviđa se da će samo jedna pretovarna stanica koštati milijun eura, što znači da će za to u Istri trebati osigurati čak 6 milijuna eura. Tko će stanice graditi, odlučit će se putem javnog natječaja koji će se raspisati nakon što sva dokumentacija bude spremna.

Kada novi centar počne s radom, u Istri će se paralelno zatvoriti sva postojeća odlagališta, koja po Zakonu o održivom gospodarenju otpadom moraju biti sanirana do 2018. godine.

Dukić je rekla da je sanacija na svim istarskim odlagalištima započela, a o samom odabiru sanacije odlučuje struka. Naglasila je da je izgradnja centra samo dio rješenja problema gospodarenja otpadom.

- Svi trebaju dati svoj doprinos - građani, gospodarstvenici, obrazovni sustav, udruge građana, jer otpad je odgovornost društva, Tehnologija je važna, ali svijest i zalaganje pojedinca još su važniji, zaključila je.

Još aktualni dožupan Vedran Grubišić naveo je da se u Istarskoj županiji provode brojni projekti kojima je cilj dugoročno očuvanje okoliša i dodao da je Istra po tom pitanju regija lider. Rekao je da bi prvi radovi u cilju izgradnje novog centra na Kaštijunu trebali startati ovog ljeta. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter