Pula: Održan 8. susret gradonačelnika i poduzetnika - 48 sati

Okrugli stol o poreznoj reformi (Dejan ŠTIFANIĆ)
Okrugli stol o poreznoj reformi (Dejan ŠTIFANIĆ)

Porezna reforma našla se na tapetu na jednom od današnjih okruglih stolova 8. susreta gradonačelnika i poduzetnika - 48 sati, koji se završava u hotelu Park Plaza Histria. Tijekom rasprave je bilo moguće čuti da će gradovi, općine i županije na porezu na dohodak, prema izračunu Porezne uprave, izgubiti oko 1,4 milijarde kuna, ali će im to biti kompenzirano mjesečnim uplatama, pri čemu se, međutim, neće voditi računa o predviđenoj stopi povećanja prihoda od tog poreza. Najavljeno je da bi se već tijekom lipnja na prvom čitanju u Saboru trebao naći prijedlog Zakona o financiranju lokalnih samouprava, koji je od 1993. mijenjan čak 16 puta.

Govoreći o tome kako će se najavljena porezna reforma odraziti na jedinice lokalne samouprave, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao da je to teško reći, budući da nema ni jednog pisanog dokumenta o bilo kakvoj kompenzaciji, osim ministrovog obećanja da će ono što jedinice lokalne samouprave izgube biti nadoknađeno iz državnog proračuna.

- Mi nismo protiv porezne reforme, ali ne možemo se složiti s tim da se ona uvijek lomi preko naših leđa. U doba ministra Šukera ostali smo bez oko milijardu kuna, u doba ministra Lalovca bez još jedne milijarde, a kroz sustav decentraliziranih sredstava za školstvo i druge namjene u proteklih pet godina izgubili smo 2,5 milijardi. Sad ćemo, prema nekim procjenama, ponovno izgubiti oko 1,4 milijarde kuna. Jednostavno rečeno, provođenje ovakvih reformi kojima se smanjuju naši prihodi dovodi se u pitanje prije svega kvalitetu života u gradovima, općinama i županijama, komentirao je Obersnel.

Predsjednik Udruge gradova i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk ukazao je na činjenicu da će, unatoč najavljenoj kompenzaciji, siječanj slijedeće godine biti problematičan, jer sredstva još neće biti doznačena jedinicama lokalne samouprave, što je udar na njihovu likvidnost. Podsjetio je da je i najavljeno ukidanje poreza na tvrtke direktan udar po džepu jedinica lokalne samouprave koje će time ostati bez više od sto milijuna kuna.

Glavna državna rizničarka Ivana Jakir Bajo potvrdila je da će kompenzacijskim mjera biti i da će jedinice lokalne samouprave po pitanju poreza na dohodak u 2017. biti na istoj razini kao ove godine. "Naši su izračuni pokazali da će se na porezu za dohodak izgubiti oko 1,4 milijardi kuna, od čega se 1,1 milijarda odnosi na gradove i općine, 141 milijun na županije, a ostalo na fond za decentralizirane funkcije. Mislim da će ti iznosi biti i puno manji, jer nije uključen rast stope povećanja poreza na dohodak, koju očekujemo u 2017. godini", kazala je ona.

U raspravi su sudjelovale i zamjenica ravnatelja Porezne uprave Marijana Vuraić Kudeljan te gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić. (K. FLEGAR)

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter