Pula: Odrezat ce stogodišnji drvored na rivi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog gradnje obalnog kolektora duž rive s obale Pulskog zaljeva bit ce uklonjen stogodišnji drvored posaden još u vrijeme Austro-Ugarske.

Iako su se gradevinski radovi, koji startaju 10. travnja, najavljivali uz prugu industrijskog kolosijeka po drugoj strani prometnice, drvored ce se posjeci jer se, prema službenom pojašnjenju iz Grada Pule, ocekuje da bi ga teška mehanizacija prilikom radova osjetno oštetila te uzrokovala rušenje stabala.

Tijekom godina, smatraju u gradskoj upravi, drvored je izgubio prostorni red i smisao tako da se danas nailazi na stabla razlicite starosti, iskrivljenih debla razlicitih visina, velicina i oblika krošanja, što je sve uvjetovalo odredenu "prostornu aritmiju".



- Zdravstveno stanje stabala, koje je evidentno loše, usko je povezano s uvjetima rasta u urbanoj sredini, odnosno ogranicenim prostorom za rast i razvoj, prisutnim zagadenjem zraka te s neadekvatnim održavanjem kroz dugo prijašnje razdoblje, što je uz starost dovelo i do lošeg fizickog i fiziološkog stanja stablašica sa smanjenom vitalnošcu.

Zakljuceno je da je drvored izgubio svoju primarnu funkciju, a ograniceni uvjeti rasta doveli su do sadašnjeg nepovoljnog stanja te je predloženo potpuno uklanjanje (vadenje) postojecih stablašica i sadnja novog drvoreda. Odabrat ce se biljne vrste manjeg rasta cime ce se istaknuti i gradske fasade koje se nalaze na ovom potezu, kaže Tamara Plec, voditeljica gradskog pododsjeka za izgradnju i održavanje komunalne infrastrukture.



Mnogi ugledni arhitekti nisu željeli komentirati ove najave rušenja gradskog drvoreda pravdajuci se da ne poznaju dovoljno projekt. Ipak, slažu se u jednom, drvored na rivi nije samo vizura rive i grada, vec ima povijest. Vecina arhitekata bila je razocarana kada smo im prenijeli ovu vijest istaknuvši da je dio drvoreda maknut još u vrijeme kada se gradila zgrada nadomak semafora na rivi, a najavu uklanjanja cijelog drvoreda nazivaju katastrofom.

Isticu takoder da ce se pokvariti vizura rive koja "ionako nije bogzna kakva jer, osim zgrade Admiraliteta, ne nudi ništa vrijedno pažnje i drvored je idealno skrivao oronulost objekata na rivi".

Dušici Radojcic, predsjednici udruge Zelena Istra, najviše smeta što je široj javnosti ovo prvi glas o micanju stoljetnog drvoreda.

- Ovo mi je prvi glas o tome i bilo bi fer da Grad vec jednom pocne projekte prezentirati javnosti prije no što donese konacnu odluku jer su vrlo cesto te odluke pogrešne. Je li baš nužno odrezati citav drvored na rivi ili raditi po sredini prometnice? Slicno se dogodilo na bulevaru kada su micali drvored pa su shvatili da mogu polagati cijevi po sredini prometnice.

Sigurno i na rivi postoji alternativno rješenje, ali stabla se ruše. Upucujem apel gradanima, i gradskoj vlasti, da promisle prije no što ucine nešto ovakvo. Uvijek postoji drugo rješenje kada se hoce. Stavljanje pred gotov cin je nepravedno. Da se projekt prezentirao, možda bi se pronašla bolja rješenja, komentirala je najavu micanja drvoreda Radojcic. (Goran ROJNIC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE.


Podijeli: Facebook Twiter