Pula: Odobreno 8,8 milijuna kuna za energetsku obnovu

Uskoro realizacija projekta "360° 3D history mapping" na Forumu (D. MEMEDOVIĆ)
Uskoro realizacija projekta "360° 3D history mapping" na Forumu (D. MEMEDOVIĆ)

Kada govorimo o idućem kandidiranju, gradska tijela imaju svoje prioritete u djelokrugu svoga rada koji će se prilagođavati u skladu s natječajima koje raspisuju nadležna tijela u Republici Hrvatskoj ili tijela Europske unije ovisno o programima, izjavio je gradonačelnik Boris Miletić, odgovarajući na naše upite o realizaciji projekta i planovima za iduće razdoblje, a koji se odnose na dobivena sredstva iz EU fondova, odnosno Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Zasigurno će se, kaže, nastaviti s projektima vezanim za urbani održivi razvoj općenito, što obuhvaća sva područja koja svojim aktivnostima unaprjeđuju grad.

- Ono što će se posebno unaprjeđivati jest područje energetske učinkovitosti jer za taj dio Europa daje izdašna sredstava za razdoblje 2014. - 2020. godine, što za pripremu dokumentacije i građevinske radove, što za edukaciju građana i šire javnosti. Grad Pula je putem upravitelja zgrada Castrum Pula 97 u prethodnom razdoblju privukao značajna financijska sredstva za energetsku obnovu višestambenih zgrada putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

U 2015. godini su tako odobrena financijska sredstva za energetsku obnovu i projektnu dokumentaciju za 14 zgrada u ukupnom iznosu od 8,8 milijuna kuna, od čega 40 posto opravdanih troškova iznosa financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

- Pored toga, upravo ovih dana počinje realizacija projekta energetske obnove nestambene zgrade Sergijevaca 2/Forum 8 koji se sufinancira putem Ministarstva turizma u iznosu od 1,5 milijuna kuna, Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti u iznosu od milijun kuna, dok ostatak ukupne vrijednosti investicije osigurati Grad Pula. Usporedno s obnovom te zgrade, Grad Pula je formirao operativni tim, a u narednom periodu predstoji izrada detaljnog budžeta za realizaciju projekta "360° 3D history mapping" za što će se aplicirati prema natječajima sredstava iz EU fondova, iznio je nekoliko novosti Miletić.

Istaknuo je nadalje, da je Grad Pula, putem Castruma, počeo fazu prikupljanja dokumentacije za kandidiranje dviju ustanova – Dječji kreativni centar i Dječji vrtić Veruda za pilot projekt pod nazivom "Energetska obnova zgrada uz korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja" koji se financira putem Strukturnih fondova Europske unije.

- Ovaj pilot projekt omogućava dobivanje bespovratnih sredstva u 100-postotnom iznosu za projektnu dokumentaciju, 70 posto sredstava odnosi se na građevinske radove uz povrat prihvatljivih troškova do 30 posto iz Europskog fonda za regionalni razvoj, i do 40 posto od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, istaknuo je Miletić. Intencija je da Grad Pula iskoristi ovu mogućnost te da energetskom obnovom škola i vrtića, djeci, odgajateljima i nastavnicima, omogući kvalitetan prostor za učenje i rad uz istovremeno smanjenje troškova režija koje će u konačnici doprinijeti i očuvanju okoliša.

Ono što slijedi u idućem periodu, istaknuto je, izgradnja je punionice stlačenog prirodnog plina, a potom i nabavka autobusa s pogonom na taj energent u javnom gradskom prijevozu. (N. SOFTIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter