Pula: Odmotavanje palmi idućeg tjedna

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

U vezi palma na rivi zaprimili smo jučer i odgovor iz Herculanee. Kako u njemu navode, iako su temperature visoke, još uvijek postoji mogućnost kasnih proljetnih mrazeva pa stoga palmama još nije skinut zaštitni plašt.

- Svi poljoprivrednici i ljudi od struke znaju da su upravo posljedice kasnih proljetnih i ranih jesenskih mrazeva najveća opasnost za biljni svijet pa su vrlo oprezni i sumnjičavi početkom proljeća, točnije krajem ožujka i početkom travnja, kada krenu više temperature. Palme ćemo razmotati krajem ovog ili početkom drugog tjedna, navode u svom odgovoru te pojašnjavaju da s višim temperaturama u biljkama kreću kolati sokovi i tjerati mladice pa ih nagla pojava nižih temperatura može značajno oštetiti, ponekad i nepovratno.

- Prije nekoliko godina, pojava mraza u drugoj polovici travnja, uzrokovala je velike štetne posljedice na biljkama koje su tada već bile u punom listanju, a mnoge i u punom cvatu. Osim toga, u našim je krajevima česta pojava bure u ovo doba godine (marčanska bura), koja zbog karaktera vjetra (suhi i hladan) dodatno snižava temperaturu i pojačava osjet hladnoće. I ove smo godine tijekom ožujka bili svjedoci takvih vjetrova, a oni bi vrlo lako mogli "ofuriti", mlade palmine listove. Iste bismo, zatim, morali odrezati jer takvi, zasigurno, ne bi bili ukras pulske Rive. Vjerojatnost za oštećenjem je tim veća kada su biljke tijekom zimskih mjeseci omotane i zaštićene kao što je to slučaj s našim palmama, pa je, stoga, uputno pričekati prognozu s dužim toplijim razdobljem bez oscilacija vremena kako bi se izbjegle neželjene posljedice, zaključuju iz Herculanee. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter