Pula odlučuje hoće li Fažanu naknadno primiti u partnerstvo

Fažana za sada izvan urbanog područja Pule (Snimili Milivoj MIJOŠEK)
Fažana za sada izvan urbanog područja Pule (Snimili Milivoj MIJOŠEK)

Izraze li predstavnici Općine Fažana želju da naknadno uđu u obuhvat urbanog područja grada Pule, kojem su pristupile sve ostale jedinice lokalne samouprave Puljštine, odluka o prihvaćanju još jednog partnera ovisit će o Puli. "Odluka o naknadnom uključenju jedinica lokalne samouprave koje nisu ušle u obuhvat urbanog područja u nadležnosti je grada središta urbanog područja, u ovome slučaju Grada Pule", odgovor je koji smo nakon dva tjedna čekanja primili iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Fažana, kao što smo već pisali, jedina nije pristupila aglomeraciji koju čine gradovi Pula i Vodnjan te općine Barban. Ližnjan, Marčana, Medulin i Svetvinčenat, i koje su 25 veljače formirali Partnersko vijeće. Posljednji rok Fažani da se odluči o pristupanju zajednici čiji je cilj prikupljanje sredstava iz europskih fondova, bio je 10. veljače, a ministar Tomislav Tolušić već je 15. veljače da pozitivno mišljenje na konačni prijedlog obuhvata urbanog područja Pula - bez Fažane.

- Ako se pristupanje partnerstvu pokaže prihvatljivim i da naše građani i Općina imaju koristi, naravno da ćemo ga objeručke prihvatiti, poručila je jučer načelnica Fažane Ada Damjanac.

Zašto je ipak iz svega ispala ta Općina? Elena Puh Belci, zamjenica pulskog gradonačelnika, izabrana i za predsjednicu Partnerskog vijeća, navela je da je od studenog 2015., kada su krenule aktivnosti za ovo okupljanje, do veljače, Fažana konstantno pozivana da se uključi, ali da im na dopise i pozive iz te Općine nisu odgovarali. To je na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Fažane načelnici Damjanac zamjerio i IDS-ov vijećnik Aleksej Mišan, dok je načelnica odlučno demantirala da je pozive dobivala, Kao jedini pristigli spomenula je dopis Puh Belci s početka veljače. I jučer nam je ponovila isto to.

- Nismo dobivali nikakve materijale, pojašnjenje sporazuma i ili nešto na osnovu čega bi odlučivali. Dobili smo samo u veljači od Elene Puh Belci ugovor o pristupanju, koji se sastoji od par članaka iz kojih nije vidljivo što se njime dobiva. Naravno da smo zainteresirani za pristupanje, a čim dobijemo kompletno objašnjenje, uputit ćemo ga Vijeću na usvajanje, rekla je Damjanac.

Mada rokovi za uspostavu većih i manjih urbanih područja nisu definirani, već ih ona sama određuju, iz Ministarstva upozoravaju da Partnerska vijeća svakako moraju biti osnovana prije izrade Strategije razvoja urbanog područja. Vrijeme je ipak pritiskalo veća urbana područja, među kojima je i Pula, s obzirom da su morala biti uspostavljena do objave natječaja planiranog za ovaj mjesec.

- Nažalost, mislim da je Fažana puno izgubila time što se nije priključila urbanom području Pula jer se sredstvima fondova EU-a mogu realizirati značajni projekti koji su prevelik teret za proračun grada ili općine, poručila nam je Puh Belci, ne odgovarajući na pitanje o mogućnosti naknadnog priključenja. - Izuzetno mi je žao što se Fažana nije odazvala našoj inicijativi jer je to izvrsna prilika za provedbu strateških projekata, za razvoj područja te podizanje standarda življenja. Općina Fažana je na vrijeme bila obaviještena i pozivana i ne znam koji su bili razlozi ne odaziva, zaključila je Puh Belci. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter