Pula odbila dati koncesiju Arenaturistu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grad Pula odbio je zahtjev Arenaturista za dodjelom koncesije na turistickom zemljištu oko njenih hotela i turistickih naselja u tom gradu. Glavni razlog - jer je otkrio da je to zemljište zapravo njihovo! Stoga ce ga dati u višegodišnji zakup, ali ne pod uvjetima i cijenama koji su definirani Zakonom o turistickom zemljištu.

To znaci da ce zapravo sve što uprihode od zemljišta, koje bi u buducnosti Arenaturist mogao uzeti u zakup, ostati u gradskoj blagajni. Zasad u Gradu još nisu definirali ni cijene ni uvjete zakupa, a u tijeku je priprema natjecaja za davanje u najam navedenih nekretnina.

- Uvidom u vlasnicke listove utvrdeno je da nijedna nekretnina za koju je podnesen zahtjev za dodjelu koncesije na preostalom turistickom zemljištu na našem podrucju nije upisana u zemljišnim knjigama kao društveno vlasništvo s pravom korištenja bivših društvenih poduzeca. Grad Pula je upisan kao vlasnik tih nekretnina, kao slijednik Opcine Pula, jer je ranije to bilo društveno vlasništvo s pravom korištenja Opcine Pula, pojašnjavaju nam u najvecem istarskom gradu.

Zbog toga su donijeli odluku da nema uvjeta za dodjelu koncesije na preostalom turistickom zemljištu jer za to jednostavno nisu ispunjeni zakonski uvjeti. Kažu da opcine i gradovi društveno zemljište daju u koncesiju na najviše 50 godina, ali samo ono koje su koristila državna poduzeca. A to u ovom slucaju nije zabilježeno u zemljišnim knjigama iako ga je Arenaturist u stvarnosti koristio, barem dobar dio njega.

Jedan od izvršnih direktora Arenaturista Igor Štokovic kaže da to poduzece još nije dobilo nikakvo službeno obrazloženje o svom zahtjevu za koncesijom.

- Zahtjev smo podnijeli u skladu sa zakonom i imamo pravo na dobivanje koncesije, ali pogledat cemo obrazloženje rješenja. U svakom slucaju zaštitit cemo naše zakonsko pravo. Stranka u tom postupku je i Državno odvjetništvo, pa cemo njih konzultirati za mišljenje, kazao je Štokovic.

Bit ce svakako zanimljivo vidjeti kako ce se dalje razvijati ova situacija i što ce reci Državno odvjetništvo, koje u zadnje vrijeme intenzivno potražuje od opcina i gradova ona turisticka zemljišta gdje su se ovi vec uknjižili poput, primjerice, u medulinskim i vrsarskim kampovima. Arenaturist zasad, barem što se tice zemljišta oko hotela, nema problema u Medulinu, i to zato jer Opcina još uvijek razmatra njihov zahtjev, odnosno analizira stanje zemljišta.

Što se tice ostalih gradova i opcina u Istri i njihovih koncesija nad turistickim zemljištem, dosad ih još nitko nije dodijelio jer je posao odredivanja vlasništva ipak malo zahtjevniji da bi se odradio u tako kratkom roku koji je predvidio nadobudni zakon. Naime, koncesije su trebale vec biti izdane prije dva i pol mjeseca.

Prvi racuni za koncesije vec su trebali biti isporuceni krajem lipnja. To vrijedi za kampove (cije je koncesije trebala dodijeliti država) i za zemljište oko hotela i apartmanskih naselja, koje je, prema zakonu, u ingerenciji opcina i gradova. A opcine i gradovi to nisu napravili jer su se primjenom ovoga zakona upetljali u još vece zavrzlame, vecinom u sudske sporove, bilo s državom ili pak hotelijerom koji posluje na tom zemljištu.(Piše Barbara BAN)

KAKVA JE SITUACIJA U ROVINJU, NOVIGRADI I UMAGU CITAJTE U SUBOTNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter