Pula odaje pocast Vladi Gotovcu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ove se godine obilježavaju 80. godišnjica rodenja i deseta godišnjica smrti poznatog hrvatskog liberalnog politicara, filozofa i pjesnika Vlade Gotovca, a tim povodom u Puli je u formiranju podružnica Instituta "Vlado Gotovac", koji je u Zagrebu 2001. godine osnovala grupa intelektualaca, znanstvenika i umjetnika s namjerom da se posvete sakupljanju, proucavanju i objavljivanju bogate Gotovceve ostavštine.

Pulska podružnica okupila bi predstavnike znanstvenog i kulturno-umjetnickog života koji bi proucavanjem života i djela Vlade Gotovca dali svoj obol u daljnjem promicanju njegovih ideja i time njegovu misao prenijeli novim naraštajima.

Inicijator formiranja pulske podružnice Željko Antunovic najavio je da ce se u suradnji s Institutom diljem Hrvatske održati niz kulturnih programa posvecenih ovom majstoru pisane i izgovorene rijeci pod zajednickim nazivom "Graficka jesen Vlade Gotovca". Manifestacija zapocinje 18. rujna u Gotovcevom rodnom Imotskom, a završava u Rimu 7. prosinca.

U Puli ce se na više gradskih lokacija održati brojni kulturno-umjetnicki i znanstveni dogadaji, predavanja, tribine, koncerti i izložbe te poetsko-glazbene veceri. Iako cjelokupni program još nije konacno zakljucen, za sada su u njegovo kreiranje ukljuceni Sveucilište Jurja Dobrile, Institut društvenih znanosti "Ivo Pilar", pulska gimnazija, Udruga Sa(n)jam knjige u Istri, galerija Cvajner, Glazbena škola Ivana Matetica Ronjgova, Arheološki muzej Istre, Gradska knjižnica i citaonica, Sveucilišna biblioteka, Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika, Matica hrvatskih iseljenika, Cakavski sabor te Grad Pula i Istarska županija.

Inicijatori najavljuju da se u dogovoru s Gradom planira izraditi spomen-obilježje, odnosno reljef u bronci koji ce izraditi akademski kipar Eros Cakic. Spomen-obilježje ce biti postavljeno na jednoj gradskoj zelenoj površini koja ce biti nazvana po njemu.


Podijeli: Facebook Twiter