Pula: od rujna skuplje gradske usluge

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sve usluge gradskih komunalnih poduzeca poskupjet ce zbog povecanja PDV-a, osim javnog gradskog prijevoza i parkiranja. Tako, naime, glasi odgovor gradonacelnika Borisa Miletica, koji je od direktora tih firmi koje su u vlasništvu ili vecinskom vlasništvu Grada Pule zatražio procjenu je li moguce obracunati povecanje novog državnog nameta a da to korisnici ne osjete na konacnoj cijeni usluge. Osim za vec receni prijevoz i parking, odgovor je bio jasan - ne može nitko ublažiti taj novi cjenovni udar. Radi se konkretno o uslugama Herculanee, Vodovoda, Tržnice, Plinare, Luke Pula, Castruma i Monte Gira.

- Želio sam, dakle, vidjeti je li moguce teret, koji država stavlja na leda gospodarstva i gradana, staviti na naša leda i pokazalo se da takvo što nije prihvatljivo jer nije moguce obracunati PDV na drugaciji nacin. Želim gradanima ponovno ukazati na jednu cinjenicu - da ne povecava Grad, odnosno gradska poduzeca svoje cijene usluga, vec ce konacna cijena biti veca zbog veceg poreza na dodanu vrijednost, a to je namet koji definira država i koji se mora obracunavati od 1. kolovoza. Dakle, nivo osnovnih cijena usluga ostat ce isti, a jedino što ce se smanjiti je cijena parkinga i cijena vozne karte. To smanjenje teretit ce, zasad, poslovanje Pulaprometa i Pula parkinga, odgovorio je Miletic.

Na upit kako ce to, primjerice, podnijeti Pulapromet koji ionako grca u minusu, gradonacelnik je neizravno odgovorio da je on gradanima obecao da u ovoj godini cijene tih usluga nece povecavati i da ce to obecanje održati. U 2010. godini, kaže, vidjet ce se što i kako dalje. Na upit zašto baš cijene tih usluga ne dira, a ostale nije moguce smanjivati, kaže da se cijena parkinga ne može povecati za jedan posto PDV-a jer bi karta koštala 4,004 kune, a isti je slucaj i s putnom kartom, dok sva ostala poduzeca to mogu uciniti.

- Pokušali smo ublažiti cjenovni udar na gradane, ali je to nemoguce uciniti, rekao je gradonacelnik te dodao da je isto i u drugim gradovima u Istri i Rijeci jer se osobno raspitao.


Podijeli: Facebook Twiter