Pula: Od ponedjeljka kazne 300-700 kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od ponedjeljka komunalna služba prometnih redara pocinje kažnjavati vlasnike vozila koji ih nesavjesno parkiraju i(li) zaustavljaju na neprimjerenim mjestima novcanim kaznama od 300 do 700 kuna.

Dvadeset dana probnog rada tijekom kojih su prometni redari upozorenjima ukazivali gradanima na prekršaje mnogima je bilo dovoljno da shvate da se loše navike moraju mijenjati. Milom - upozorenjima, ili silom - novcanim kaznama.

U prva dva tjedna probnog rada, odnosno deset radnih dana zbog ucestalih praznika, prometni su redari samo u užem gradskom središtu tijekom jutarnjih smjena ispisali 1.860 upozorenja i opomena. Po statistici, svaki od trojice redara ispisao je 62 opomene na dan.

U jednu ruku to pokazuje da posao obavljaju efikasno, a s druge strane ukazuje na cinjenicu da ima mnogo prekršaja te na opcenitu nekulturu parkiranja, koja je ocito kronicni problem. Uz upozorenja, redari su na zahtjev policije sudjelovali u upravljanju prometom, a isto ce ciniti i u subotu u Šijani.

Pokazalo se da su najkriticnije tocke u Dalmatinovoj ulici kod tržnice te Laginjinoj i Ciscuttijevoj, gdje ce se zabraniti parkiranje automobila i osigurati dodatna parkirna mjesta za motocikle. Problematicno je i u Ulici Marsovo polje, Kandlerovoj, a neshvatljivo je da mnogi parkiraju i uz Arenu, kaže Vladimir Brmbolic, voditelj pododsjeka prometnih redara.

"Osjeca se na terenu da su se gradani poceli navikavati na naš rad i paziti da ne cine prekršaje. Kontinuirano prisustvo redara ocito djeluje, a cak nas je i policija pohvalila pa je evidentno da naš rad daje rezultate. Jasno je da ništa ne ide preko noci i da ce trebati još dosta vremena dok ne iskorijenimo loše navike nekih vozaca", smatra Brmbolic. Najavljuje i rad u poslijepodnevnoj smjeni, do 20 sati.

Najviše, cak 811, zabilježeno je parkiranja na pješackim prijelazima, a 526 nepoštivanja znaka zabrane parkiranja. Uz to, velik je broj (379) vozila koja su bila parkirana na nogostupima i u pješackim zonama. Za parkiranje na raskrižjima (pet metara od križanja) opomenuto je 65 vozaca i to najviše na raskrižju Maruliceve i Kranjceviceve.

Ono što ce se rigorozno kažnjavati - parkiranje na mjestima za osobe s invaliditetom - u prva dva tjedna evidentirano je 27 puta, dok je ostavljanje vozila na autobusnim ugibalištima zapisano u 22 slucaja. Deset vozaca opomenuto je zbog ostavljanja vozila ispred ulaza u zgrade, pet zbog ometanja izlaza iz parkirališta te 15 zbog ostavljanja vozila na željeznickoj pruzi na rivi.

Upitan za lokacije na kojima se pokazalo da nova regulacija prometa, uz rad prometnih redara, stvara mnoge probleme stanarima, Brmbolic istice da ce se u suradnji s policijom nastojati pronaci kvalitetno rješenje. Zasad redari još nemaju ovlasti premještati vozila pozivanjem pauka, vec to i dalje radi prometna policija, no ucinci kontinuiranog patroliranja vec su vidljivi. (G. ROJNIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD PETKA.


Podijeli: Facebook Twiter