Pula: Od ljeta gradski bicikli protiv gužve

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Po uzoru na mnoge svjetske gradove, poput Ljubljane, Londona i Barcelone, koji odavno provode politiku ekološkog prijevoza promovirajuci alternativna prijevozna sredstva kao što su bicikli i elektricni automobili, i Pula uskoro dobiva svoje zeleno vozilo.

Rijec je o biciklima posebne robusne izvedbe namijenjenim javnom korištenju, koje Pulaparking u suradnji s tvrtkom UTE d.o.o. iz Pule želi ponuditi Puljanima i njihovim gostima.

Osnovna je namjera ovog sustava unajmljivanja omoguciti zainteresiranima korištenje bicikala za kratke udaljenosti i putovanja u urbanom podrucju, kao alternativa korištenju automobila ili motoriziranog javnog prijevoza. Time se smanjuju prometne gužve, buka i onecišcenja zraka.



Prvi bicikli koji ce se u Puli moci unajmiti pocetkom ljeta bit ce mehanicki, a u pripremi je i uvoz elektricnih. Elektricni bicikli punit ce se energijom dobivenom iz fotonaponskih panela postavljenih uz parkirni automat.

S obzirom na to da za sada u Puli nema parkirnih automata (parkomata) ni izradenih aplikacija za unajmljivanje, u  pocetku ce bicikle iznajmljivati zaposlenik Pulaparkinga. Za sada ce biti smješteni oko Arene, a kasnije i u okolici tržnice. Cijena najma se, kako vele, još formira.

Bicikli su specificni. Osmislio ih je nagradivani španjolski dizajner Eduard Sentis, a njihove napredne karakteristike ocituju se kroz dizajn i unikatnu izvedbu. Radi se o biciklima koji su nacinjeni od robusnih, tzv. antivandal materijala, otporni su na habanje, a dijelove nema smisla krasti jer nisu kompatibilni s klasicnim biciklima za osobnu uporabu.

Prvi su put u Hrvatskoj prezentirani prošlog tjedna na umaškom sajmu, u sklopu izložbenog štanda tvrtke UTE. (L. BAGAR)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD CETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter