Pula: Od garaže u Kandlerovoj ipak ništa?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za garažnu kucu na Marsovom polju, tocnije na dijelu sadašnjeg parkirališta na raskrižju Nazorove i Ulice Marsovog polja, u tijeku je izrada projektne dokumentacije. Kako je u utorak pojasnio gradonacelnik Boris Miletic, kada bude pocela gradnja, a o rokovima nije želio spekulirati, bit ce povjerena gradskom poduzecu Pula parking. No, sada je nužno, istice gradonacelnik, pronalaženje komercijalnih sadržaja koji moraju biti sastavni dio buduce parkirne kuce.

- Pokazalo se, naime, da osim ljetne sezone u cijelom gradu ima dosta slobodnih parkirnih mjesta. Stoga niti ova garažna kuca nece imati samo parkiralište, vec ce biti upotpunjena i drugim sadržajima. Trenutno trebamo dovesti projekt do kraja i zatvoriti financijsku konstrukciju, a pritom naravno mora postojati i neka ekonomska racunica. Sve ostale informacije za sada su još uvijek na razini spekulacija, rekao je gradonacelnik.

Zapeli pregovori oko zemljišta

Garažna kuca na Marsovom polju izgradit ce se na površini od 6.600 cetvornih metara, dok ce se prometne i zelene površine protezati na 9.500 kvadrata. Upravo ce rješavanje imovinskih odnosa biti krucijalno u realizaciji projekta. Uspiju li to riješiti, u Gradu vjeruju da bi Pula parking krajem sljedece ili najkasnije pocetkom 2013. godine mogao poceti s gradnjom te garažne kuce.

Procjenjuje se da bi gradnja trajala oko pola godine. No, kako neslužbeno saznajemo, za sada rješavanje imovinskopravnih odnosa ne ide željenim smjerom zbog ucestalog neodazivanja vlasnika zemljišta na toj lokaciji na dogovore i pregovore.

Pregovori o dovršetku arheoloških radova

I dok se za garažu Marsovo polje traže novi sadržaji i moguci zakupci i investitori, projekt izgradnje garaže u Kandlerovoj ulici, nakon imenovanja skrbnika, a to je gradski Upravni odjel za komunalni sustav i imovinu, mogao bi konacno biti nastavljen. Po rijecima gradonacelnika Miletica, problem je prvotni ugovor s investitorom, PZ ulaganjima, a ciji je potpisnik Grad.

- Vjerujem da cemo i tu pricu okoncati. Trenutno smo u pregovorima s odredenim institucijama da se privedu kraju arheološka istraživanja. To je važno stoga što od tada pocinju teci rokovi ugovoreni u prvom ugovoru pa tako i oni važni za raskid tog ugovora, rekao je Miletic.

Inace, u Gradu su vec razmatrali mogucnosti razvrgnuca tog ugovora o pravu gradenja, i utvrdili dva sporna detalja. Prvi je hipoteka na nekretnini, a drugi je sporno vlasništvo na dijelu nekretnine na koji se uknjižila tvrtka PZ ulaganja.

Valja reci i da je ugovorom definirano da je tvrtka PZ ulaganja, kao nositelj prava gradenja, dužna izgraditi objekte u maksimalnom roku od 18 mjeseci, u što nije uracunato vrijeme potrebno za arheološka istraživanja i ishodenje gradevinske dozvole. U slucaju prekoracenja tog roka nositelj prava gradenja trebao platiti ugovornu kaznu od 1,5 milijuna kuna, a ako se objekti ne izgrade ni u dodatnom roku od šest mjeseci, ugovor bi bio raskinut, a nositelj prava gradenja bi izgubio pravo na povrat ulaganja izvršenih do trenutka raskida ugovora. Upravo bi ti rokovi poceli teci od završetka arheoloških istraživanja. (Pišu Sandra ZRINIC TERLEVIC i Goran ROJNIC)

VIŠE O OVOJ TEMI U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter