Pula: Od danas ponovno samo vanjskim trakom rotora

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Od danas će se velikim kružnim tokom na ulazu u grad Pulu u Šijani ponovno voziti samo vanjskim prometnim trakom, a uz zatvoreni unutarnji prometni trak biti će zatvoreni za promet i svi lijevi prometni trakovi prilaza rotoru. Regulacija je to identična prije ljeta na velikom rotoru, nakon što su Hrvatske vode kao investitori, odlučili uložiti 35,87 milijuna kuna u projekt rješavanja oborinskih voda Šijanskog sliva. Tijekom turističke sezone, na zahtjev gradonačelnika Borisa Miletića, kružni je tok u cijelosti bio otvoren za promet kako bi se donekle uvela protočnost na ulazu u grad. No, završetkom ljeta iznova će se intenzivirati radovi.

Odrađeno oko 40 posto radova

- Do sada je realizirano oko 40 posto radova na rotoru Šijana. Do kraja godine, ovisno o prilivu financijskih sredstava, planira se završiti faza grubih građevinskih radova, a zatim predstoje radovi na sustavu elektrike i sustavu hortikulturnog uređenja. Ponovno zatvaranje unutarnjeg prometnog traka na rotoru Šijana u Puli bit će od ponedjeljka, 19. rujna. Ugovor o građenju Odvodnja Šijanski sliv - gornji dio, izvođenje građevinskih i drugih radova sklopljen je 20. studenog 2015. godine s rokom izvršenja od 18 mjeseci. Sukladno dinamičko-financijskom planu, taj rok ističe u travnju 2017. godine, poručuju iz Hrvatskih voda.

Ipak, gradska se uprava nada da postoji mogućnost da bi radovi mogli biti gotovi do kraja ove godine, odnosno barem veći građevinski radovi koji "usporavaju" promet na ulazu u grad. No, s obzirom na rok, novi retencijski sustav, koji bi trebao spriječiti plavljenje dijela grada, pogotovo dijela Industrijske zone u kojem su smješteni veliki trgovački lanci, izvodit će se do pred početak iduće turističke sezone. A jednom dovršen, oborinske vode s cijelog područja namjeravaju se akumulirati u velikoj retenciji, ali i ostalim okolnim retencijama i kišnim vrtovima, odakle bi se trebale polako otpuštati u kolektor, koji zbog smanjenog kapaciteta kanalizacijskog sustava u Ulici 43. istarske divizije nije do sada mogao upiti vodu prilikom velikih oborina. (G. ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter