Pula: Od cvaraka pripremaju i slatka jela

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Glavna zvijezda subotnje špice na pulskoj tržnici bio je cvarak, ucvirk, žmar buduci da se ondje odvijao 11. Ucvirkenfest, festival posvecen ovoj mesnoj deliciji u sklopu kojeg se gradanima podijelilo oko 300 porcija graha s ucvirkima i palentom. Kušali su ga mnogi, zaljubljenici u cvarak, ali i oni koji nisu baš njegovi ljubitelji.

Na katu tržnice spremljena je prava gozba od cvaraka ciji je autor nadaleko poznati kuhar Damir Modrušan, trenutno šef kuhinje u restoranu Amfiteatar ponad pulske Karoline.





Neka od jela koja su odabrani imali prilike kušati su tople pogacice s cvarcima, palenta s dimljenim kozjim sirom i duvan-cvarcima, pljukanci s cvarcima, a medu najboljim jelima, sudeci po komentarima kušaca i tome da su se svi vracali po repete, bile su krumpirove pole s cvarcima.

Specijalna gošca manifestacije ove je godine, uz stalne goste iz Virovitice, bila Sandra Nedeljko iz medimurskog restorana Mamica koja je Puljanima prezentirala tradicionalna jela medimurskog kraja. Prisutne je, mada su neki bili skepticni, uvjerila da se od cvarka mogu pripraviti i slatka jela, i to za prste polizati. (B. PETROVIC, snimio S. MILJEVIC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD NEDJELJE.


Podijeli: Facebook Twiter