Pula ocekuje dobru nauticku sezonu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uplovljavanjem dvaju kruzera u pulsku luku proteklog vikenda najavljen je dobar pocetak sezone nautickog turizma u Puli. Prema najavama iz Lucke uprave, ove se godine ocekuje oko 40 pristajanja. Lani je promet bio za 10 dolazaka manji, ali je s kruzera u Pulu ipak stiglo oko 4.500 gostiju.

- Na podrucju Lucke uprave Pula, prošla godina donijela je ipak oporavak u navedenom segmentu, rekao nam je glasnogovornik pulske Lucke uprave Zoran Peruško. Izvijestio nas je da su u linijskom prometu prometovala cetiri broda: "Dora", "San Frangisk", "Fiammetta M" i "Bišovo", prva tri u medunarodnom prometu, dok je "Bišovo" spajao Pulu sa srednjom Dalmacijom i sjevernojadranskim otocima.

- Na tim je brodovima zabilježen promet 40 tisuca putnika, što je gotovo za 15 posto više nego u recesijskoj 2010. godini, rekao je Peruško. Na brodovima na kružnom putovanju lani je takoder zabilježen porast od 10-ak posto u odnosu na 2010. godinu. Brodovi koji su posjecivali Pulu na svom itineraru plovidbe, rekao je Peruško, lani su ostvarili promet od gotovo 4.500 putnika kroz 30 dolazaka.

Što se tice taksi i izletnickog prometa, nastavio je Peruško, u obilasku pulske luke i pulskog priobalja takoder je evidentiran porast od osam posto pa je usluge taksi i izletnickih prijevoznika u prošloj godini koristilo oko 12 tisuca putnika.

- Nastavak pozitivnih rezultata ocekuje se i ove godine, rekao je Peruško.

No, dok gradske vlasti ne žele da kruzeri dolaze do rive, a ugostitelji od njih ne vide vece koristi, Turisticka zajednica podržava njihov dolazak, a Lucka uprava smatra da je to odlicna prilika za Pulu od cega svi mogu imati koristi. Prema pojedinim studijama, svaki gost s kruzera na obali potroši prosjecno 40 eura. Prema toj racunici gosti s kruzera lani su u Puli ostavili oko 1,3 milijuna kuna. (N. SOFTIC)


Podijeli: Facebook Twiter