Pula: Obrtnicka škola ne želi na Vidikovac

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon Glazbene škole Ivana Matetica Ronjgova, koja se glasno usprotivila nacinu na koji Istarska županija pokušava riješiti njihov prostorni problem, protiv planova nadležnih ustala je i Industrijsko-obrtnicka škola, koja je prva pogodena županijskim projektom "Pulske srednje škole".

Svoje su nezadovoljstvo županijskom obrazovnom politikom izrazili zajedno ravnatelj, nastavnici, sindikat i Školski odbor usprotivivši se odluci župana Ivana Jakovcica po kojoj bi se Industrijsko-obrtnicka škola sa svojih 255 ucenika i 50 djelatnika najkasnije do 1. rujna 2012. godine trebala preseliti u zgradu radionica na Vidikovcu da bi u žutoj školi oslobodili mjesto Glazbenoj školi, koja uskoro seli iz upravne zgrade Uljanika jer joj nije produžen ugovor o najmu.

Zgrada je u ocajnom stanju

Kao korisnici radionica na Vidikovcu, gdje vec desetljecima održavaju prakticnu nastavu, zaposlenici škole smatraju da najbolje znaju da ove prostore nije moguce adaptirati u školsku zgradu, posebice ne u samo devet mjeseci, koliko je ostalo do pocetka sljedece nastavne godine. Zgrada je u ocajnom stanju jer krov godinama prokišnjava, a k tome im je neprihvatljivo da se radovi izvode istovremeno s održavanjem nastave, koja ovdje pohadaju i ucenici Tehnicke škole.

U odluci Školskog odbora koja je dostavljena nadležnim odbijaju odluku župana jer je "zgrada na Vidikovcu gradena kao industrijski pogon za potrebe prakticne nastave, a ne škole, veoma je dotrajala, godinama izložena prodoru vode, što je izazvalo oštecenja krovne konstrukcije, greda, stropa, zidova i podova".

- U nove cemo se prostore useliti ukoliko budu ispoštovani svi državni pedagoški standardi i ukoliko budemo imali opremu i prostore kakve imamo sada u žutoj školi. Medutim, još uvijek ne postoji ni projekt, pa ne znamo što predvida adaptacija i sanacija zgrade. Na Vidikovcu nema ni dvorane za tjelesni odgoj ni igrališta, a niti ucionica jer to su industrijske hale koje nikakva sanacija i adaptacija ne mogu prilagoditi u školu.





Ovaj prostor nije uvjetan ni za održavanje prakse, zidovi su zeleni od vlage, voda prodire u elektricne instalacije. Iako smo ranijih godina upozorili Županiju da krov pušta, da se kiša slijeva pa smo posvuda morali postaviti kante, a dopis smo popratili i fotografijama, problem nije riješen jer nema novca. Sada pak uvjeravaju da ce u nekoliko mjeseci napraviti školu, kaže ravnatelj Industrijsko-obrtnicke škole Petar Gavric.

Obveza i prema EU novcima

Naglasio je da oni nisu protiv županijskog plana "Pulske srednje škole", koji im je prezentiran na nacin da ce se na Vidikovcu izgraditi Centar novih tehnologija u sklopu kojega bi se prvo smjestila Industrijsko-obrtnicka škola, zatim Strukovna te Tehnicka škola, a u posljednjoj fazi i Politehnika.

Medutim, o eventualnoj adaptaciji i preseljenu u postojece radionice na Vidikovcu nije bilo govora te je ono što se sada dogada, po njihovom mišljenju, pokušaj da se vatrogasnim mjerama prostorni problem jedne škole riješi na teret druge, a da se ne stvore uvjeti za njen rad.

- Podržavamo pronalaženje kvalitetnog rješenja za Glazbenu školu, ali našim žurnim iseljenjem stvara se novi problem uz postojeci. Trenutacni prostori u žutoj školi su optimalni za naše potrebe, uložili smo u njih mnogo sredstva i truda, nastavnici i ucenici su zajednickim snagama uredili brojne prostorije. Jedina smo istarska škola koja je dobila sredstva iz Europske unije putem projekta "CARDS" kojima su opremljena cetiri kabineta. Postoji ugovorna obaveza da te prostore moramo koristi najmanje do 2014. godine.

Upozorili smo Županiju na sve probleme, dostavili odluku Školskog odbora te ocitovanje na zakljucak župana, ali jedino što smo dobili je odgovor da se "provode aktivnosti utvrdene zakljuckom" pa ispada kao da nismo uopce dali primjedbe, veli ravnatelj. Ukoliko Županija bude inzistirala na svom naumu da ucenike i nastavnike iseli u neadekvatne prostore na Vidikovcu, škola ce o svemu obavijestiti Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Da je rijec ne samo o derutnom nego i opasnom prostoru, uvjerili smo se i sami kad smo ga posjetili u pratnji predstavnika Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama koji su upravo ovdje održali posljednji sastanak. (Napisala Maša JERIN; Snimio Saša MILJEVIC)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA


Podijeli: Facebook Twiter