Pula: Oboren apsolutni rekord u potrošnji struje

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

Zadnjih tjedan dana na području Pule i Puljštine neprekidno nestaje struja u pojedinim dijelovima grada - konkretno, kako doznajemo od čitatelja, u centru Štinjana struja nestaje četiri dana uzastopce, što po danu, što po noći.
Također, struja je prekjučer na čak šest sati nestala na području Gregovice, dijelu Kaštanjera, oko Medulinske ulice. Ljudi su ljuti jer plaćaju struju koju ne mogu koristiti u najtoplijem dijelu godine - ne rade im klime, ventilatori... Također, zbog učestalih prekida električne energije te dolazaka i nestanka struje strahuju za svoje uređaje koji se nekontrolirano pale i gase.

- Dođeš kući s posla - nema struje, odeš na more. Dođeš opet kući i kad kreneš nešto raditi, eto, struja opet nestane, veli nam jedna mještanka Štinjana dodajući da su dečki koji se javljaju na telefon kada se prijavljuju kvarovi uvijek ljubazni i brzo dođu popraviti kvar, no kako i oni sami priznaju da nisu svemogući.

Problema su imali i u Kandlerovoj ulici gdje je struja stalno nakratko "nestajala" i tako onemogućavala trgovce i konobare da izdaju fiskalne račune, što im je stvaralo veliki stres i
zbog nervoznih turista, ali i zbog prijetnje poreznih inspektora.

Upitali smo HEP je li u pitanju neki veći kvar ili preopterećenje strujne mreže? I dok čekamo odgovor valja napomenuti, da je u srijedu, 22. srpnja područje DP Elektroistra zabilježilo maksimalno opterećenje od 250.509 kW odnosno 250 MW i to u 21.30 sati. Inače, maksimalna ljetna snaga u 2015. godini, kažu u Hrvatskoj elektroprivredi, na području Istre zabilježena je bila prije toga u
utorak, 7. srpnja, ponovo u 21.30 sati i iznosila je 216 MW. Tog su dana temperature zraka bile do 39 stupnjeva Celzijusa i očito je kako su klima uređaji, ventilatori i hladnjaci, barem u večernjim satima, radili punom snagom.

Apsolutni rekord u ljetnoj potrošnji u Istarskoj županiji zabilježen je bio 8. kolovoza 2013. godine u
21 sat, kada je maksimalna snaga iznosila 241 MW, što znači da je i ovaj rekord oboren. (B. PETROVIĆ)
 


Podijeli: Facebook Twiter