Pula: Obnova reljefa na gradskoj palači

(Arhiva/E. STRENJA)
(Arhiva/E. STRENJA)

Na portiku (ulaznom trijemu) pulske komunalne palače danas su počeli pripremni radovi obnove reljefnih detalja u sklopu projekta "Restauracija reljefnih detalja i kamenih grbova iz venecijanskog razdoblja na građevini pulske komunalne palače" koji je Grad kandidirao još 2011. godine.

Projekt je prijavljen na natječaj za sufinanciranje projekata obnove i zaštite spomeničke baštine venecijanskog podrijetla u Istri koji je objavila Regija Veneto, a odobren je krajem prošle godine. Dobiven je iznos od 178.125 kuna, a prije samog kandidiranja, Grad je u suradnji s nadležnim Konzervatorskim odjelom obavio detaljna ispitivanja postojećeg stanja, nakon čega se i nametnula potreba za sanacijom elemenata nagrizenih zubom vremena.

Radovi će obuhvatiti čišćenje i, gdje je potrebno, učvršćivanje kamenih zidnih površina palače, kao i druge restauratorsko-konzervatorske zahvate sanacije. Valja napomenuti da je u prvoj fazi projekta Centar za istraživanje metala Metris, s kojim je potpisan ugovor o provedbi ispitivanja i laboratorijskih analiza, obavio laboratorijske analize te je na temelju dobivenih podataka izrađena konzervatorsko-restauratorska dokumentacija koja služi kao osnova za obnovu kamene dekoracije i grbova. Bit će okončani tijekom sljedeće godine. (B. P.)


Podijeli: Facebook Twiter