Pula obnavlja fasade

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Utvrdena je lista prioriteta u projektu "Dolcevita" što znaci da su poznate zgrade, odnosno suvlasnici koji ce uz pomoc sredstava spomenicke rente i proracunskog novca Grada Pule, te dijela subvencioniranog od Turisticke zajednice i vlastitih suvlasnickih udjela moci poceti sanaciju krovova ili procelja zgrada u starogradskoj jezgri.

Najveci broj bodova dobila je obnova procelja i krova gradevine na Kapitolinskom trgu 1. Po istom broju bodova, na drugom su mjestu prioritetne obnove zgrade u Maksimijanovoj 2 i Sergijevaca 18 koje ce zajednicki obnoviti procelja i krovove, te na Forumu 11 gdje ce se osim obnove krova djelomicno obnoviti i procelje.

Treca na listi je zgrada na adresi Sergijevaca 43 gdje ce se obnoviti procelje, a potom ce na red doci Uspon na Kaštel 4. Na petom mjestu su, s jednakim brojem bodova, procelja u Sergijevaca 27 (uz obnovu krova) te Maksimijanova 4 i 8.

Ukupna sredstva svih predvidenih zahvata sanacije su 4,3 milijuna kuna s PDV-om. Sredstva ce se osigurati dijelom iz spomenicke rente, u iznosu od milijun kuna, a dijelom iz proracuna, 700 tisuca kuna, i to za placanje radova u omjeru u kojem je Grad suvlasnik pojedinih prostora u zgradi.

Inace, na javni poziv za dostavu zahtjeva za obnovu procelja i krovova pristiglo je 48 prijava od kojih se sedam odnosilo na gradevine koje se nalaze izvan zahvata zašticene urbanisticke cjeline i nisu evidentirane kao pojedinacno zašticena kulturna dobra te nisu niti razmatrane. Jedan je zahtjev stigao i za uredenje prostora u utvrdi Fort Verudela, ali je utvrdeno da je to vlasništvo Grada Pule i obnovit ce se neovisno o projektu "Dolcevita".


Podijeli: Facebook Twiter