Pula: Objava gradskih dužnika 20.srpnja

(D.MEMEDOVIĆ)
(D.MEMEDOVIĆ)

Rasprava o interpelaciji oporbenih vijećnika o objavi nenaplaćenih potraživanja Grada Pule i stanju dužnika prema 11 gradskih poduzeća i 11 ustanova i organizacija, obilježila je posljednju sjednicu pulskog Gradskog vijeća. Iako je gradonačelnik Boris Miletić prihvatio interpelaciju, uz napomenu da će se podaci o potraživanju objavljivati polugodišnje, a ne kvartalno kako je zatražila oporba, rasprava je bila žestoka.

Nezavisni vijećnik Mauricio Licul, nakon što je s govornice ponovio zahtjeve, u raspravi je rekao da se o tome trebalo raspravljati već na ovoj sjednici, a ne 20. srpnja kada će se objaviti prvi podaci. Napomenuo je da se radi o važnom pitanju za sve građane kojima je podignut prirez i ukinuta neka socijalna prava, a s druge strane postoje dugovanja koja prema nalazu revizije, iznose oko 160 milijuna kuna. Marko Martinčić (IDS) rekao je pak da je svima u interesu da se zna točna računica te je stoga interpelacija prihvaćena, no istaknuo je da je inzistiranje na kvartalnom objavljivanju podataka tek povod da bi kasnije u medijima stvarali dojam o neučinkovitosti gradske uprave.

I ostali pozicijski vijećnici koji su se uključili u raspravu poput Valtera Boljunčića i Ardemia Zimola (IDS) te Alena Damjanića (HNS) spomenuli su da se ne mogu oteti dojmu da oporba pokušava stvoriti mišljenje da gradska uprava ne prihvaća interpelaciju te da s jedne strane diže prireze i reže socijalna prava, a s druge ne zna ili neće naplatiti potraživanja. Istaknuto je da su svi podaci što se tiče rada gradske uprave svakodnevno dostupni i bilo koji gradski vijećnik može zatražiti podatke u bilo kojem trenutku, tijekom radnog vremena gradskih službi. Također, istaknuto je da se prilikom objave podataka treba gledati šira slika i voditi računa da nisu svi krivi zbog problema u kojima su se našli i ne mogu platiti svoje obveze.

- Drago mi je zbog interpelacije, prvenstveno radi istine i objava podataka će pokazati da ono što pokušava plasirati oporba jednostavno ne drži vodu, rekao je i zaključio ovu raspravu gradonačelnik Miletić. Dodao je da nije odbio niti jedan zahtjev oporbe, osim u dijelu kojim bi se kršio zakon jer objava podataka na način kako traži oporba nije zakonita s obzirom da zakon jasno kaže tko može i na koji način objaviti listu dužnika. Rekao je nadalje, da potraživanja ne iznose 160 milijuna, već 133 milijuna od kojih je dio dospjelih, a dio nedospjelih, kazavši da nitko od vijećnika u posljednjih šest godina nije zatražio podatke. (Nera SOFTIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA
 


Podijeli: Facebook Twiter