Pula: Obilježen Svjetski dan Downovog sindroma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uz brojne osobe iz javnog i politickog života, estradne i sportske zvijezde te puno plesa i pjesme proslavljen je u srijedu na Portarati prvi Svjetski dan osoba s Downovim sindromom.

I dok je dio šticenika pulskog Down syndrom centra svoje goste i brojne Puljane castio "rasplesanom paštom i umjetnickim sendvicima", koje su pripremili uz pomoc ucenika i profesora Srednje strukovne škole Eugena Kumicica iz Rovinja, dio njih služio je kavu u obližnjem kaficu Uliks.

Da im kuhanje odlicno ide, pokazali su svima na licu mjesta jer su, osim slaganja sendvica, sami mijesili pljukance.





Inace, Svjetski dan Downovog sindroma, koji ce se svake godine slaviti 21. ožujka, rezolucijom je proglasila Generalna skupština Ujedinjenih naroda, a Pula, odnosno Istra prve su dobile cast službeno obilježiti taj dan i to zahvaljujuci ravnateljici pulskog Down syndrom centra, dr. Branki Butorac, koja je procitala dijelove rezolucije.

Ovaj ce se dan, kako je rekla, slaviti u cilju osvještavanja da i osobe s Downovim sindromom imaju jednaka prava u društvu - od obrazovanja do zaposlenja, u skladu s njihovim mogucnostima.

Inace, kroz pulski centar, koji je jedinstven u regiji, u sedam godina rada prošlo je oko 240 obitelji iz cijele Hrvatske, dok stalno skrbi za 25 šticenika iz Pule i okolice, uglavnom tinejdžerske dobi.

Doktorica Butorac u srijedu je dugogodišnjim prijateljima, kako ih je nazvala, ambasadorima dobre volje, podijelila iskaznice centra. Medu brojnim glazbenim i sportskim zvijezdama iskaznice su primili i Bruno Langer, Alen Vitasovic, Mladen Vojcic Tifa, Janez Boncina, Pero Tadic, Vlado Orlic…


Podijeli: Facebook Twiter