Pula: Obilježen Dan mreže zdravih gradova


Predstavnici istarskih "zdravih gradova" - Poreča, Labina i Pule, kao i Županije, predstavili su danas na trgu pored pulske tržnice što sve čine ne bi li njihovi (su)građani bili što zdraviji. U sklopu proslave Dana mreže zdravih gradova izložili su brošure o ovisnosti, zdravim načinima prehrane, programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva, kako prehranom do zdravog srca, ali i one o debljini kod djece ili pak priručnik za roditelje "Krećem u jaslice, krećem u vrtić", koje je izdao Grad Poreč. Cilj je manifestacije bio podsjetiti ljude na zdrave načine života te kako sve sami mogu očuvati i poboljšati vlastito zdravlje.

U sklopu manifestacije, ali i degustacije zdrave hrane, veliki je broj građana odlučio provjeriti krvni tlak i razinu šećera u krvi, što su im omogućili strpljivi učenici Medicinske škole Pula, odnosno članovi Dijabetičke udruge Istarske županije.

Pročelnik za društvene djelatnosti Erik Lukšić i njegova zamjenica Elena Puh Belci su u ime Grada Pule nagradili državne prvake u košarci - ekipu Osnovne škole Šijana, koja je pod vodstvom profesora i trenera Mirka Juričića Bibija na nedavnoj završnici državnog prvenstva školskih sportskih društava, održanoj u Poreču, osvojila prvo mjesto i tako postala prvakom države. Zlatnu košarkašku ekipu inače čine Toni Perković, Massimo Cellich, Luka Pajković, Leon Dubroja, Petar Drobnjak, Dean Hećimović, Ervin Kaljić, Slaven Vitorović, Korado Peruško, Nino Baliban i Aldin Kaltak.

Poklon-pakete dobili su i učenici srednje Ekonomske škole, koji su ušli u državno finale - Matej Bezej, Juraj Kovačević, Luka Žunić, Fabio i Nereo Gržinić, Kristijan Vujić, Marko Orbović, Tomislav Antolović, Niko Travica i Lovro Bulešić. Ekipu je vodio profesor Igor Prenz.

U sklopu Dana mreže zdravih gradova obilježen je i Nacionalni dan oboljelih od mišićne distrofije, 21. svibnja. Tim će povodom članovi Društva distrofičara Istre sutra posjetiti učenike škole Veli Vrh i Centar te im predstaviti svoje društvo, aktivnosti koje provode, ali i pomagala i posebna vozila uz pomoć kojih se kreću. (B. PETROVIĆ, snimio A. KANCELAR)


Podijeli: Facebook Twiter