Pula: Obilježen Dan kravate

(D.ŠTIFANIĆ)
(D.ŠTIFANIĆ)

"Dobro zavezana kravata prvi je ozbiljan korak u životu muškarca", rekao je svojevremeno Oscar Wilde. Sudeći prema atmosferi u pulskoj Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu, mnogi su mladi ljudi baš na Dan kravate učinili taj korak. Učenici – i učenice – svi s kravatama oko vrata, na nastavi njemačkog jezika osmišljavali su promidžbene slogane i priče o kravati kao izvornome hrvatskom suveniru kojeg se u sklopu turističke ponude Istarske županije može ponuditi gostima s njemačkog govornog područja.

Učenici ove pulske škole Dan kravate obilježavaju još od 2003. godine, a proslave su od 2010. godine posebno svečane jer je baš toga dana rođena njihova maskota, Treffi von Goethe. To nipošto nije bilo slučajno, jer Treffijev znak raspoznavanja upravo je hrvatska kravata.

- Treffi von Goethe maskota je učenika koji uče njemački jezik u Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu, a školu i Hrvatsku predstavlja širom svijeta. Krase ga hrvatski i njemački simboli u kojima je već posjetio četiri kontinenta gdje je promovirao učenje njemačkog jezika i zemlju svog rođenja, Hrvatsku. Svoj četvrti rođendan Treffi slavi u poljskoj regiji Malopolska gdje je na jednotjednom studijskom putovanju u pratnji učenika i nastavnika škole.

Treffi von Goethe je uz pomoć internetske stranice inicijative Ministarstva vanjskih poslova SR Njemačke "Schulen: Partner der Zukunft" (www.pasch-net.de) stekao svjetsku slavu i uspješno povezuje učenike i nastavnike iz cijelog svijeta. Odaziva se na pozive koji mu pristižu iz cijelog svijeta te je tako na doručku s učenicima u Uzbekistanu razgovarao o Hrvatskoj i kravati kao originalnom hrvatskom proizvodu, u dječjem vrtiću u Argentini mališanima je predstavio tu daleku zemlju, a kao ambasador Hrvatske posjetio je već i mnoge europske i afričke škole pod posebnom skrbi Goethe-Instituta uključene u svjetsku mrežu Škole: partneri budućnosti, kazala su Vesna Pavletić i Marina Bojanić, profesorice njemačkog u Lipi. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter