Pula: Obilježavanje sjećanja na žrtvu Vukovara

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Istarska podružnica Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora i pulska Hvidra i ove će godine svečano obilježiti Dan sjećanja na žrtvu Vukovara. Sedmodnevni program,  koji su predstavili predsjednik podružnice Ivan Dumendžić i predsjednik pulske Hvidre Ivica Lerotić, započet je njihovim današnjim gostovanjem u TV emisiji, a nastavlja se sutra u poslijepodnevnim satima misom u katedrali, odnosno izložbom djela Mate Sabljića u Domu hrvatskih branitelja. Istog dana na istom mjestu predstavit će se i knjiga Danijela Rehaka "Putevima pakla kroz srpske koncentracijske logore 1991. u 21. stoljeće".

- Ova je knjiga obuhvatila najveći broj logora, a sadržava i svjedočanstva te popis osam tisuća ljudi koji su bili zatočeni u srpskim logorima, rekao je Dumendžić. Dodao je da će se 65 primjeraka te knjige donirati školama u županiji. Smatra da je važno da učenici znaju što više o Domovinskom ratu, o međunarodnom ratnom pravu i Crvenom križu jer, kako je rekao, djeca to više nemaju odakle naučiti. Uz Rehakovu knjigu, donirat će se još oko 80 primjeraka knjige Marjana Gubine i "Sunčica".

- Svatko tko je imao broj, imao je svojevrsnu garanciju da će preživjeti jer je negdje bio evidentiran. Oni koji nisu imali brojeve, mogli su biti ubijeni i odvedeni da nitko ne zna ni tko su ni odakle su, o čemu svjedoče naši mnogobrojni nestali, rekao je Lerotić.

Program obilježavanja nastavlja se u četvrtak kada će se, kao i diljem zemlje, moliti za generale. U Puli će misa početi u 18 sati u crkvi sv. Antuna. U subotu, 17. studenog istarska delegacija odlazi u Vukovar gdje će nakon mise sudjelovati na komemoraciji u vukovarskoj bolnici. U nedjelju će sudjelovati u mimohodu sjećanja od bolnice do braniteljskog groblja u Vukovaru, dok će se istovremeno, u 18 sati, u Puli duž Vukovarske ulice upaliti 240 lampiona.

Tijekom ponedjeljka i utorka istarska delegacija će u Vukovaru sudjelovati na komemoraciji u Borovo komercu, a obići će i Memorijalni dom Blago Zadro na Trpinskoj te memorijalni dom Ovčaru. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter