Pula: Obilježavanje 6. obljetnice neovisnosti Kosova

Svečanost u Puli (M. ANGELINI)
Svečanost u Puli (M. ANGELINI)

U Domu hrvatskih branitelja održava se svečanost u povodu obilježavanja 6. godišnjice neovisnosti Republike Kosovo, posvećene Međunarodnom danu sjećanja na žrtve holokausta. Svečanost je organizirala Zajednica građana albanske nacionalne manjine grada Pule u suradnji s Veleposlanstvom Republike Kosovo u Hrvatskoj i Udrugom Kosovsko-izraelskog prijateljstva "Dr. Haim Abravanel", Vijećem Albanaca grada Pule, Zajednicom Albanaca Istarske županije te svim zajednicama i vijećima Albanaca na području Istre.

Događaju su prisustvovali Shkendije Geci-Sherifi – veleposlanica Kosova u Hrvatskoj, istarski župan Valter Flego i pulski gradonačelnik Boris Miletić te brojni vjerski čelnici, gospodarstvenici i predstavnici nacionalnih manjina. Predsjednik Zajednice građana albanske nacionalne manjine Pule profesor Selim Mulliqi uvodno je pozdravio brojne nazočne goste. Veleposlanica Geci-Sherifi svoj je uvodni govor zaključila riječima da Albanci s Kosova nikad neće zaboraviti svoju povijest, ali ne žele biti njezini taoci, već gledaju u budućnost.

Pulski gradonačelnik obratio se nazočnima i istaknuo ponos što je Pula primjer tolerancije, suživota i uvažavanja.

- Svi zajedno živimo u slozi i, neovisno o nacionalnosti i vjeri, zajednički gradimo Pulu te smo primjer kako velika prava imaju nacionalne manjine. To je naša velika vrijednost i bogatstvo, i stoga trebamo nastaviti čuvati odnose i zajedništvo, rekao je gradonačelnik Miletić.

Svečanost je otvorena dokumentarnim filmom "Dan sjećanja" autora Viktora Ramaja u kojem su prikazane malo poznate činjenice spašavanja Židova na Kosovu tijekom Drugog svjetskog rata te borbe za neovisnost Kosova. Usto, otvorena je i izložba pod nazivom "Spas Židova tijekom holokausta na Kosovu", a uslijedila je i tribina pod nazivom "Otkrivajući skriveno nasljeđe". Cijeli je program prigodnim glazbenim točkama obogatio umjetnik Denik Prizreni. (G. ROJNIĆ; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter