Pula obilježava 100 god. početka 1. svjetskog rata

Sala 'Tegetthoff' u zgradi Admiraliteta bila je tijesna za sve aktere programskih aktivnosti (N. LAZAREVIĆ)
Sala 'Tegetthoff' u zgradi Admiraliteta bila je tijesna za sve aktere programskih aktivnosti (N. LAZAREVIĆ)

Stogodišnjica početka Prvog svjetskog rata obilježit će se diljem Europe brojnim umjetničkim, kulturološkim, znanstvenim i kulturno-turističkim programima, a upravo se Pula i Istra umreženim projektom pod nazivom "1914.-Puna je Pula/Pola gremita" prve u Hrvatskoj priključuju europskom obilježavaju početka Velikog rata.

Na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u zgradi Admiraliteta na pulskoj Rivi na predstavljanju projekta koji su inicirale Istarska županija i Grad Pula govorili su sudionici i autori koji su, svatk iz svog područja, dali obol ovoj respektabilnoj manifestaciji koja će se na području Istre, kroz brojne zanimljive  znanstvene, kulturne, edukativne i turističke programe i aktivnosti, periodično obilježavati sve do konca 2018. godine.

Autor naziva projekta, ali i zaštitnog znaka cijele manifestacije, je poznati pulski dizajner Mauricio Ferlin, dok je autorski tim Sa(n)jam knjige u Istri preuzeo ulogu izvršnog producenta te je zadužen na cjelokupnu promociju.

Prvi je put jedan projekt u Puli i Istri okupio više od dvadeset organizatora i tridesetak programskih aktivnosti u kojima sudjeluju muzeji, galerije, udruge u kulturi, kazališta, knjižnice. Program je sastavljen od niza izložbi, književnih događanja, znanstvenih skupova, edukativnih programa, umjetničkih instalacija, filmskih projekcija i kazališnih predstava.

Književni programi vezani su ponajprije uz 20. Sa(n)jam knjige u Istri koji će u potpunosti biti posvećen temi 1914-te godine dok Istarsko narodno kazalište priprema dramsku predstavu "Blak" koja spaja cijelo 20.stoljeće sudbinom svojih protagonista-ratnika i žrtava rata.

Izložbama i umjetničkim instalacijama predstaviti će se pulski umjetnici Igor Zirojević, Mauricio Ferlin, Robert Pauletta, Bojan Šumonja i Hassan Abdelghani kojima je godina početka rata poslužila kao kreativni podložak za univerzalnu priču o Puli, a izložbe će organizirati i Općina Medulin, Gradska knjižnica i čitaonica, Sveučilišna knjižnica. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANU OD SRIJEDE.

 


Podijeli: Facebook Twiter